Capitala, cea mai poluată din cauza numărului mare de maşini vechi

Embed:

Chişinăul este cel mai poluat oraş din ţara noastră, iar acest lucru se datorează numărului mare de maşini vechi, care circulă pe drumurile Capitalei, avertizează ecologiştii. Specialiştii Centrului Naţional de Sănătate Publică trag un semnal de alarmă şi spun că gazele toxice ne pot îmbolnăvi de bronşită, pneumonie sau chiar tuberculoză. La nivel mondial, din această cauză, mor anual peste un milion de oameni.

Un şofer din Capitală a rămas surprins când ecologiştii l-au anunţat că maşina pe care o conduce elimină o cantitate de noxe peste limita admisibilă. 

Bărbatul a fost amendat cu 600 de lei. Cu sancţiuni s-au aleş şi alţi 150 de şoferi. 

În Moldova, emisiile provenite de la maşini sunt principala sursă de poluare a aerului. În 2016, aproape 200 de mii de tone de emisii au ajuns în atmosferă din traficul rutier.

În ultimii ani sunt imprtate un număr foarte mare de maşini uzate din Europa, dar pe lânga asta mai avem şi maşini uzate, rămase încă de pe timpul Uniunii Sovietice. Anume acestea sunt principalele compartimente care duc la poluarea aerului.

Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, cele mai poluate zone din oraş sunt străzile Constantin Negruzzi, şoseaua Hânceşti şi strada Industrială. Medicii spun că odată cu încălzirea timpului, cantitatea noxelor emise în aer este în creştere, iar acest lucru poate dăuna sănătăţii.

"Efectele pe sănătate se manifestă în special asupra aparatului respirator. Afectează aparatul cardiovascular. Este o creştere la anumite grupe de boli, precum asmul bronşic şi bronşitele cronice", a spus şeful adjunct CNSP, Ion Şalaru.

Amenzile pentru depăşirea limitei emisiilor de gaze de eşapament variază între 300 şi 600 de lei.

Lasă un comentariu