Capitala, în fum! Platformele cu crengi nu au fost stinse în totalitate

Embed:

De aproape o săptămână, Capitala este învăluită într-un miros puternic de fum. Depozitele de crengi din preajma Pieţei Auto şi din cimitirul "Sfântul Lazăr" încă mai mocnesc. Deşi specialiştii spun că acest fum este toxic, autorităţile municipale dau asigurări că nivelul de poluare al aerului nu este ridicat. 

După aproape o săptămână de când a izbucnit incendiul la platforma de lângă Piaţa Auto, fumul dens continuă să se ridice deasupra Capitalei. Muncitorii încearcă să stingă focarele astupându-le cu pământ. După ninsoarea din luna aprilie aici au fost aduse peste 3.000 de camioane încărcate cu crengi.

De dimineaţă, muncitorii de la serviciile municipale au adus aici peste 50 de camioane încărcate cu pământ, pentru a astupa focarele care mocnesc. 

Şi la Cimitirul "Sfântul Lazăr", unde erau depozitate o parte dintre crengile adunate în urma ninsorilor din aprilie, mai iese fum. Asta după ce, vineri, acestea s-au aprins. Deşi pompierii dau asigurări că nu există riscul izbucnirii unui nou incediu, locuitorii oraşului îşi fac griji că flăcările ar putea afecta mormintele din apropierea platformei.

"Zilnic, o dată la două, trei ore sunt verificate cel puţin de lucrătorii preturii, fie de lucrătorii de la serviciile Situaţiilor Excepţionale, fie de vreun echipaj de poliţie să vadă dacă nu sunt supraîncălzite, dacă nu se întâmplă ceva acolo", a zis viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

Autorităţile municipale susţin că monitorizează situaţia şi la celelalte depozite de crengi din oraş. Pentru a evita producerea unor noi incendii, primăria îndeamnă oamenii să ia vreascurile acasă gratuit. Până acum nu s-a adresat, însă, niciun doritor.

"Noi nu solicităm niciun buletin, chiar dacă nu este din Chişinău îi permitem acest lucru să-l facă. Nici nu este obligatoriu ca să se ducă la preturi", a spus viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

Specialiştii susţin că, din cauza fumului, concentraţiile de substanţe toxice din aer au crescut.

"Au crescut concentraţiile de multe substanţe toxic, inclusiv CO. Concentraţiile erau de două, trei ori mai mult decât norma sanitară. Cei care au boli neurologice devin mai nervoşi, cei care au boli cardiace se acutizează aceste boli, cei care au organele respiratorii, la fel, tusea, altele", a declarat preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba.

În Capitală sunt opt platouri pe care au fost stocate crengile rupte după ninsorile din aprilie.  

Din cauze, deocamdată, necunoscute, la începutul aceste săptămâni, depozitul de lângă piaţa auto a luat foc, iar, peste câteva zile, a ars şi platforma de pe teritoriul cimitirului "Sfântul Lazăr". Potrivit Serviciului Situaţiilor Excepţionale, peste 30 de pompieri au fost implicaţi la stingerea incendiilor. Cazurile sunt investigate de poliţie. 

Lasă un comentariu