Căpşunile autohtone vor apărea în vânzare în mai puţin de o lună, iar preţul acestora nu va fi mai mare decât cel al fructelor din import

Embed:

Primele căpşuni autohtone vor apărea în vânzare în mai puţin de o lună, iar preţul acestora nu va fi mai mare decât cel al fructelor care provin din import. Asta susţin producătorii agricoli din Criuleni care s-au întâlnit ieri cu ministrul Agriculturii şi directorul AIPA.

Cei doi oficiali au vizitat şi o seră. Proprietarul acesteia a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de opt milioane de lei, bani pe care i-a investit în afacere.

Căpșunile sunt crescute după tehnologia hidroponică, iar sera în care sunt cultivate este dotată cu cele mai performante utilaje pentru ca tot anul să fie roadă.

"Planta nu stă la sol, ea este plantată într-un substrat din cocos. Aici sunt plantate plantele, care sunt irigacate cu ajutorul unei picurători. Preţurile urmează să le stabilim, dar la început de sezon evident că ele sunt mai mari, peste o sută de lei", a spus administratorul Dumitru Mironov.

Ministrul Agriculturii, Liviu Volconovici, afirmă că metoda hidroponică de cultivare a căpşunilor este foarte rentabilă. Mai mult, fermierii care doresc să construiască astfel de sere pot beneficia de subvenţii de până la 65 la sută din valoarea investiţiilor.

"Ceea ce vedeţi aici este un hectar, iar de pe acesta putem strânge până la 50 de tone. Avem posibilitatea să mărim productivitatea de două, trei ori. Ministerul va susţine direcţia aceasta pentru că trebuie dezvoltată în republică", a precizat ministrul Agriculturii, Liviu Volconovici.

Ministrul Agriculturii şi directorul AIPA s-au întâlnit ulterior cu mai mulţi fermieri din raionul Criuleni. Producătorii agricoli au aflat în ce condiţii pot beneficia de sprijin din partea statului.

"În trecut, dacă nu erau subvenţiile acestea noi cumpăram tehnică de mâna a doua. Acum, ne este mai convenabil  să cumpărăm tehnică nouă", a afirmat producătorul agricol, Gheorghe Tiholaz.

"Am demarat campania de colectare şi recepționare a dosarelor, avem o lună şi jumătate de când am început acest proces, solicitări de peste 40 de milioane de lei, circa 400 de fermieri au depus cererile", a menționat directorul AIPA, Nicolae Ciubuc.

Anul trecut, peste 120 de agricultori din raionul Criuleni au beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de 30 de milioane de lei.

Lasă un comentariu