CAPTURĂ IMPRESIONANTĂ de țigări de contrabandă la punctul de trecere al frontierei Sculeni. Peste două milioane de țigarete ascunse în zahăr

Embed:

Un bătrân din Spania, în vârstă de 75 de ani, a spus la cale o schemă ilegală cu ţigări de contrabandă din Moldova. Bărbatul, ajutat de alţi doi spanioli, doi români şi o moldoveancă, a cumpărat ţigări din ţara noastră, în valoare de aproape două milioane şi jumătate de lei, pe care intenţiona să le vândă pe piaţa neagră din Uniunea Europeană. Pentru a trece neobservaţi de vameşi, indivizii au ascuns marfa printre tone de zahăr. Planurile lor au fost, însă, date peste cap de poliţiştii moldoveni.

Prima reţinere în acest caz a avut loc acum trei zile, la punctul de trecere al frontierei Sculeni. Poliţiştii moldoveni au încătuşat doi şoferi, originari din România, care urmau să transporte ţigările de contrabandă.

Potrivit poliţiei, indivizii intenţionau să scoată din ţara noastră 100 de mii de pachete de ţigări şi să le transporte în Spania, unde urmau să fie vândute de ceilalţi membri ai grupului. 

"Valoarea estimativă, fiind de aproximativ un milion lei moldoveneşti. Marfa respectivă urma a fi vândută în jur de peste 120 de mii de euro sau 2.400.000 lei", a spus şeful Secţiei a DP Chişinău, Veaceslav Manoli.

"Este o marcă, care nu este înregistrată pe teritoriul Republicii Moldova. Deci, nu o puteţi găsi în reţeaua de comercializare. Este preponderent este comercializată şi este specifică Spaniei. Sunt dispuse, careva expertize pentru a stabili provenienţa acestor mărfuri. Presupunem că ele au fost contrafăcute", a afirmat şeful Direcţiei Investigarea Fraudelor Economice, INI, Alexei Bacoș.

Schema a fost pusă la cale de un bătrân din Spania, în vârstă de 75 de ani, care a vizitat ţara noastră la începutul acestei luni, împreună cu doi amici, la fel, spanioli. Indivizii au cumpărat ţigările şi zahărul şi au racolat doi români şi o moldoveancă pentru ca să-i ajute să scoată marfa din ţară şi să o transporte în Spania. 

"Această acţiune infracţională era camuflată sub efectuarea unei tranzacţii la prima apariţie legală efectuarea unei acţiuni de export a zahărului de la producător autohton către o companie privată din Spania", a mai adăugat şeful Direcţiei Investigarea Fraudelor Economice, INI, Alexei Bacoș.

Moldoveanca şi cei doi români, care au între 38 şi 50 de ani, sunt cercetaţi penal în arest preventiv, iar cei trei spanioli nu au fost, deocamdată, reţinuţi, întrucât au părăsit ţara noastră. Procurorii moldoveni verifică acum dacă în schemă au fost implicaţi şi vameşi sau poliţişti de frontieră.

"La moment, sunt efectuate acţiuni în vederea stabilirii complicităţii unor persoane, inclusiv şi să-i spunem reprezentanţi ai altor instituţii de stat", a precizat procurorul Victor Cazacu.

Dacă vor fi găsiţi vinovăţi de contrabandă, acuzaţii riscă până la zece ani de închisoare şi amenzi de până la jumătate de milion de lei.

Lasă un comentariu