"Cartonaşe roşii". Rusia şi Iranul reţin oponenţi politici cu ajutorul INTERPOL

Embed:

Rusia şi Iranul folosesc aşa-numite "cartonaşe roşii", emise de Interpol, pentru a reţine oponenţii politici. Acestea le permit statelor care colaborează cu Interpolul să extrădeze sau să emită mandat de arestare pe numele unei persoane. Acuzaţiile au fost făcute printr-o rezoluţie publicată de către Consiliul Europei. 

Drept exemplu a fost dat cazul oponentului Mukhtar Ablyazov din Kazahstan. Timp trei ani, el s-a aflat în arest preventiv în Franţa, fiind acuzat de fraudă bancară în ţara sa. Moscova a folosit "cartonaşul roşu" şi a cerut extrădarea lui, pe motiv că Ablyazov ar fi adus pagube şi Rusiei.

Ablyazov a fost eliberat abia după ce avocatul lui a demonstrat că este vorba despre un dosar politic. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Europei, aceste tactici duc la încălcarea libertăţii de exprimare, un drept fundamental al omului.

Anterior, autorităţile de la Chişinău au reclamat că forţe speciale din Rusia au solicitat Interpolului să pună sub monitorizare anumiţi demnitari din Moldova, pentru a intimida ancheta privind "laundromatul rusesc". Interpolul a respins, însă, aceste solicitări.

Lasă un comentariu