Case inundate la Hânceşti. Nivelul apei în râul Cogâlnic a crescut cu peste un metru

Embed:

Mai multe gospodării din oraşul Hânceşti au fost inundate, după ce râul Cogâlnic a ieşit din albie. După topirea zăpezii, nivelul apei s-a ridicat cu aproape un metru şi jumătate. 

"Nivelul era undeva la jumătate de metru. Jumătate de metru poate nu, da 20 de centimetri precis. Şi iată deamu ni se râscheşte. Varu ni chică de pe păreţi", a spus locuitoarea oraşului Hînceşti, Maria Chişcă.

Maria Chişcă spune că apa i-a distrus toate proviziile din beci.

"Conservele sunt în bănci, deamu ele nu au nevoie, da aestlalte toate s-au bâhlit", a mențioat locuitoarea oraşului Hînceşti, Maria Chişcă.

Iar proprietarii de grădini au rămas fără o parte din recoltă. 

În urma inundaţiilor şi  apele din fântâni au fost poluate. Locuitorii din zonă dau vina pe autorităţile locale, care, spun ei, nu înteprind nimic pentru a soluţiona această problemă. De cealaltă parte, primarul oraşului Hânceşti Alexandru Botnari, spune că  inundaţiile au loc din cauză că de aproape 15 ani, albia râului Cogâlnic nu a fost curăţată, iar pentru aceste lucrări este nevoie de 8 milioane de lei. 

"Este la bilanţa apele Moldovei, şi de 15 ani de când sunt primar, ne-am adresat de mai multe ori, dar nu s-a hotărât nimic", a afirmat primarul oraşului Hînceşti, Alexandru Botnari.

"E teren de luncă unde totuşi trebuie de făcut diguri de protecţie, unde de prevăzut canale de evacuare a apei cu ecluză, şi de prevăzut chiar şi staţie de pompare în caz de ridicare a apelor", a declarat directorul adjunct Agenţia "Apele Moldovei", Radu Cazacu.

Potrivit autorităţilor locale, la moment, în zona riscului de inundaţii se află în jur de 250 de case. 

Lasă un comentariu