Catalonia şi-ar putea declara în curând independenţa

Embed:

Catalonia şi-ar putea declara independenţa până la sfârşitul acestei săptămâni. Anunţul a fost făcut de liderul separatist, Carles Puigdemont, care a specificat că aşteaptă rezultatele oficiale ale referendumului. Acestea vor fi făcute publice după ce vor fi numărate şi voturile din străinătate.

Între timp, pe străzile din Barcelona continuă protestele, iar localnicii cer dreptate pentru persoanele care au fost rănite de politişti în ziua referendumului. 

Puigdemont a declarat că o reacţie de opoziţie din partea guvernului central ar constitui o "nouă greşeală" ce s-ar adăuga unei "lungi liste de erori". De cealaltă parte, regele țării, Felipe al VI-lea, i-a condamnat marţi seara, pe organizatorii referendumului de duminică şi i-a avertizat că s-au plasat în afara legii şi democraţiei.

"Aceste autorități și-au bătut joc de afecțiunea și sentimentul de solidaritate care i-au unit și îi vor uni pe toți spaniolii. Din cauza comportamentului lor iresponsabil, ei ar putea chiar pune în pericol stabilitatea economică și socială a Cataloniei și a întregii Spanii", a spus regele Spaniei, Felipe al VI-lea.

Situaţia tensionată din Spania a fost dezbătută şi în Parlamentul European. Comisia Europeană a cerut guvernului Spaniei și autorităților din Catalonia să pună capăt confruntărilor şi violenţelor.

"Vreau să fiu explicit! Violenţa nu rezolvă nimic în politică şi nu poate fi o soluţie pentru noi. Nu ar trebui să fie folosită ca armă pentru a ne rezolva problemele", a zis prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Între timp, aproape 300 de mii de oameni au ieşit ieri după amiază pe străzile din Barcelona, pentru a protesta împotriva violențelor din timpul referendumului de duminică.

Tensiunile îi afectează şi pe moldovenii stabiliţi în Spania. Vitalie Andronovici, care locuieşte în Barcelona, a declarat pentru PRIME TV că îşi face griji pentru viitorul familiei sale. 

"Avem un fel de frică, de neîncredere în viitor, în ziua de mâine. Stăm un pic aşa, neîncrezuţi. Nu se ştie ce o să fie, sunt păreri foarte multe, nu sunt sigur ce o să urmeze, nu ştim ce viitor aici o să fie. Sperăm sa fie bine", a afirmat moldoveanul care locuieşte în Barcelona, Spania, Vitalie Andronovici. 

Guvernul catalan a anunţat luni dimineaţă că aproximativ 2,26 milioane de cetăţeni au votat duminică în cadrul referendumului pentru independenţa Cataloniei, iar 90% dintre aceştia au votat în favoarea separării de Spania.

Liderul separatist al Cataloniei a declarat într-un interviu că va declara independenţa regiunii la 48 de ore după anunţarea rezultatelor oficiale ale referendumului. O separatistă înflăcărată este şi soţia liderului catalan, Marcela Topor, o moldoveancă de peste Prut, care este jurnalistă de profesie.

"Adevărul este că pentru mine Catalonia a fost tot timpul ca şi acasă. Nu m-am simţit niciodată ca şi o străină pentru că eram deja obişnuită să vin aici. Timp de patru ani, veneam mereu în vizite şi am reuşit să mă adaptez", a spus soţia liderului catalan Marcela Topor.

Referendumul din Catalonia a fost marcat de violenţe, după ce poliţiştii spanioli au năvălit duminică în secţiile de vot, confiscând urnele şi buletinele de vot, pentru a opri referendumul.

Lasă un comentariu