CEC a refuzat să înregistreze grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt

Embed:

Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt. În hotărârea adoptată cu majoritatea de voturi se face trimitere, inclusiv, la o decizie anterioară a Curții Constituționale. În aceasta se menţionează că Parlamentul este singura instituție care poate iniția un referendum de modificare a legislației.

"Prin hotărârea Curții Constituționale din 27 iulie 2017 privind controlul constituționalității decretului președintelui RM privind desfășurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes național, a fost declarat neconstituțional alineatul 2 care prevedea posibilitatea și dreptul tuturor subiecților de a iniția oricare tip de referendum republican. Această normă fiind constatată ca contrară prevederilor constituționale", a spus președintele CEC, Alina Russu.

În hotărârea lor, membrii CEC au făcut referire și la recomandările Comisiei de la Veneția, care prevăd că legislația electorală nu poate fi modificată la mai puțin de un an până la scrutin. Asta în condițiile în care alegerile parlamentare urmează să fie organizate în această toamnă. La ședință au participat şi reprezentanții grupului de inițiativă, care au devenit agresivi.

Mai mult, unii membri ai grupului de inițiativă au încercat să-i intimideze pe reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale.

"Noi am vrut cu binișorul, noi am vrut cum este normal. Acum ce urmează este ca cetățenii următorul pas este să-şi ceară sau dreptul S-ar putea să nu vină la CEC, s-ar putea să vină la voi acasă", a precizat secretarul grupului de inițiativă, Valeriu Pașa.

Membrii grupului de inițiativă au organizat și un protest în fața sediului CEC, fiind nemulţumiţi de decizia Comisiei.

Lasă un comentariu