Cecilia Malmstrom: Prima tranșă din ajutorul financiar de 100 de milioane de euro promis de UE va fi debursată în termenul stabilit

Embed:

Moldova va primi prima tranșă din ajutorul financiar de 100 de milioane de euro, promis de Uniunea Europeană, în termenul stabilit. Declaraţia a fost făcută de Comisarul European pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, după o întrevedere cu premierul Pavel Filip.

Oficialul suţine că relaţiile dintre ţara noastră şi blocul comunitar sunt puternice, dar a menţionat că experţii europeni vor verifica dacă autorităţile de la Chişinău respectă angajamentele asumate faţă de partenerii externi.

"Aceste plăţi sunt condiţionate de rezultatul discuţiilor cu FMI. De asemenea, noi examinăm amendamentele legilor electorale. Comisia de la Veneţia a avut anumite recomandări. Sperăm că lucrurile vor fi clarificate şi prima tranşă să fie plătită în termen", a declarat comisarul European pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.

Oficialul european a remarcat faptul că relaţiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova au înregistrat progrese notabile, după semnarea Acordului de Asociere. Următorul pas este iniţierea exporturilor de produse de origine animală din ţara noastră.

"Cooperarea între Moldova şi UE este puternică şi devine şi mai puternică. Producătorii de sucuri, de conserve de fructe şi legume au crescut exporturile cu 20 de procente, vânzări exporturile a vinurilor au crescut de două ori ceia ce este bine şi pentru consumatorii din UE, deci sunt multe avantaje care deja se observă", a afirmat comisarul European pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.

S-a arătat mulţumit de progresele înregistrate şi premierul Pavel Filip.

"Notăm de asemenea cu satisfacţie creşterea continuă a numărului de companii implicate în comerţul cu Uniunea Europeană. Această creştere a determinat cererea noastră determinată de către Uniunea Europeană de majorare a cotelor la produsele cum sunt strugurii de masă, prune şi cireşele. Au fost abordate în cadrul întrevederii de asemenea şi problemele care trebuie soluţionate. Vorbesc în primul rând şi de posibilitatea de a exporta produse de origine animală", a menționat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Potrivit statisticilor, în prezent, 64 la sută din exporturile din Moldova ajung în Uniunea Europeană. În acelaşi timp, jumătate dintre bunurile importate de moldoveni sunt din ţările blocului comunitar.

În această toamnă se împlinesc trei ani de când în Moldova este implementat acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Lasă un comentariu