Cei mai influenți lideri mondiali, Trump și Putin, nu au discutat la summitul APEC

Embed:

Liderii celor 21 de state membre ale Cooperării Economice Asia - Pacific şi-au dat întâlnire în Vietnam, unde se desfăşoară summitul anual al organizaţiei.

La reuniune participă şi cei mai influenţi lideri mondiali, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american, Donald Trump. Cei doi au fost aşezaţi unul lângă altul la poza de grup şi şi-au dat mâna, însă nu au avut o întâlnire bilaterală. Asta chiar dacă reprezentanţii Kremlinului au anunţat anterior că o întrevedere între cei doi ar fi fost programată.

Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre au fost întâmpinaţi de preşedintele Vietnamului, înainte de dineul oficial. În ajunul summitului, reprezentanţii Moscovei şi ai Washingtonului s-au întrecut în declaraţii şi replici tăioase. 

"Am auzit că Donald Trump vrea să aibă o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin. Putin e pregătit şi americanii ştiu asta", a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Informaţia a fost, însă, dezminţită de Casa Albă, care a anunţat că nu poate fi vorba de o întâlnire între cei doi şefi de stat, atâta timp cât nu există niciun progres în dosarul ucrainean.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a spus că negocierile continuă.

"Au fost semnale contradictorii şi nu am ajuns la o înţelegere, dar continuăm să lucrăm ca să ajungem la o concluzie", a afirmat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Stafful preşedintelui american a anunţat mai târziu că Trump nu va avea o întâlnire bilaterală cu Putin.

Relaţiile dintre Washington şi Moscova sunt tensionate din 2014, când Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea. Occidentul a impus sancţiuni aspre Federaţiei Ruse, pe care le-a prelungit până în prezent, în urma implicării Moscovei în conflictul din estul Ucrainei.

Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă şi apropiaţii săi sunt vizaţi de o anchetă legată de sprijinul primit din partea Rusiei în timpul campaniei prezidenţiale de anul trecut din Statele Unite.

Lasă un comentariu