Cel mai vechi vin din lume a fost făcut în Georgia! Licoarea datează din secolul VI înainte de Hristos

Embed:

Cel mai vechi vin din lume are opt mii de ani și a fost făcut în Georgia. O demonstează reziduurile găsite pe pereţii unor vase de lut, descoperite în două localităţi din apropierea capitalei Tbilisi. La săpăturile arheologice au participat specialişti din mai multe ţări ale lumii. 

Arheologii afirmă că, în urma săpăturilor, a devenit cât se poate de clar faptul că primele activităţi de viticultură şi vinificaţie din lume au avut loc acum opt milenii, pe teritoriul actual al Georgiei. Anume aici a început revoluția agricolă în epoca neolitică.

"Am găsit mai multe vase din ceramică pe care le-am trimis la laborator pentru testarea reziduurilor. În urma investigaţiilor, au fost identificaţi markeri chimici specifici, care demonstrează faptul că acolo se păstra vin", a spus arheologul Stephen Batiuk.

"Au rămas urme microscopice, pentru că vasele din ceramică nu sunt netede. Pe pereţii interiori am găsit resturi de vin din mileniul VI înainte de Hristos. Asta înseamnă că vinul se producea aici încă acum opt mii de ani", a zis paleobiologul, Muzeul Naţional al Georgiei, Elisa Kvavadze.

Specialiştii au descoperit şi urme de polen, dar şi musculiţe de vin fosilizate. Sunt dovezi clare că vinul se producea după o metodă tradiţională folosită şi azi în Georgia.

"Materialul ştiinţific pe care l-am adunat în cadrul acestui proiect este o confirmare a faptului că cele mai vechi urme de vin din lume se află pe teritoriul Georgiei", a spus ministrul Agriculturii al Georgiei, Levan Davitashvili.

Înainte de această descoperire, cele mai vechi urme de vin erau considerate cele găsite în munţii Zagros, din nord-vestul Iranului. Acestea datau din anul 5.400 înainte de Hristos.

Lasă un comentariu