Cele mai semnificative obiecte istorice și tradiții din Găgăuzia, adunate sub acoperișul unui complex turistic din satul Congaz

Cele mai semnificative obiecte istorice și tradiții din Găgăuzia sunt adunate sub acoperișul unui complex turistic. Aceasta i-a reușit locuitoarei satului Congaz, Anei Statova. Ea a construit un adevărat muzeu al tradițiilor. Vizitatorii vor putea să privească, să asculte și chiar să guste din cultura găgăuză.

De douăzeci de ani Ana Statova şi-a dorit să contruiască un muzeu al tradițiilor din Găgăuzia, însă doar un an si jumătate în urmă a reușit să-şi realizeze visul. Spune că a lansat proiectul pentru amintirea strămoșilor săi, pe care să o transmită generațiilor viitoare.

Deja al doilea an lucrează asupra proiectului, iar în luna mai planifică deschiderea oficială a muzeului.

Gospodina primeşte vizitatori din toată Moldova și chiar din Europa, iar turiștii care-i păşesc pragul vor putea gusta din bucatele și vinul tradițional. Mai mult chiar, vor vedea ce se află într-un beci găgăuzesc şi nu găseşti altundeva.

Într-un beci din Găgăuzia totul este bine gîndit şi aranjat.

Fiicele o susțin și sunt mândre de realizările mamei.

După o excursie prin muzeu, Ana Statova, împreună cu ajutoarele sale, ne-au pregătit și cele mai gustoase gheuzleme și kiirma, un fel de plăcinte tradiționale.

De ospitalitatea găgăuzilor ne-am convins şi noi, aşa că așteptăm cu drag ocazia să mai ajungem la Congaz.

Lasă un comentariu