Cele opt școli cu predare în limba română din stânga Nistrului își vor relua activitatea după mai bine de 13 ani

După mai bine de 13 ani, copiii din stânga Nistrului vor putea studia nestingherit în cele opt şcoli cu predare în grafia latină, iar taxele uriaşe pentru arenda clădirilor vor dispărea.

Reprezentanții politici ai Chişinăului şi Tiraspolului în procesul de reglementare trasnistreană au semnat, astăzi, un protocol care prevede asigurarea accesului elevilor la studii în limba română și o taxă de chirie simbolică.

În ultimii ani, administrațiile acestor școli au fost impuse să achite până la 100 de mii de dolari pe an pentru arenda clădirilor.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a declarat că problema accesului la studii în limba română, dar și taxele de chirie impuse, puneau în pericol activitatea celor opt școli.

"Sperăm că în timpul apropiat condițiile acestor școli să fie favorizate și bune care să contribuie la un proces educațional de calitate REP: cu cât va fi redusă chiria? Balan: chiria va fi una simbolică, va fi redus la un preț minim, la cel mai minim preț posibil", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Georghe Bălan.

"Trebuie de menţionat că părţile au dat dovadă de voinţă politică. Tiraspolul a mers în întâmpinarea colegilor de la Chişinău, în ceea ce ţine de problema studiilor în grafia latină, şi mulţi dintre parametrii stabiliţi au fost incluşi în aceste protocoale pe care le-am semnat", a menționat reprezentantul Tiraspolului în reglementarea transnistreană, Vitalii Ignatiev.

După mai bine de 13 ani în care au fost supuși intimidărilor și hărțuirilor birocratice, directorii celor 8 școli cu predare în limba română din regiune încă sunt sceptici şi le vine greu să creadă că situaţia s-ar putea schimba brusc.

"Nu prea am încredere, dar trebuie să fim optimiști, să credem, pentru că trebuie să se rezolve această problemă, este vorba de copii și de părinți și ei au dreptul să-și aleagă școala și limba, a precizat directorul liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev.

Problema școlilor cu grafie latină din stânga Nistrului persistă din anul 2004. Directorii celor 8 instituții de învățământ se plâng că sunt persecutaţi de administraţia separatistă de la Tiraspol şi sunt impuşi să achite taxe exagerate pentru chiria clădirilor și serviciile comunale.

 

Lasă un comentariu