Celebru pentru ameninţări. Rogozin susţine autorităţile separatiste de la Tiraspol

Embed:

Dmitri Rogozin este un politician rus excentric, care, în ultimii ani, a făcut mai multe declarații defăimătoare la adresa autorităţilor, dar şi cetăţenilor, din ţara noastră. De asemenea, trimisul lui Putin a apelat nu o singură dată la etichete nu tocmai diplomatice şi a lansat ameninţări. Într-un interviu recent pentru un post de televiziune rusesc, Rogozin a numit negocierile cu delegația Guvernului de la Chișinău drept nişte "ţigăneli".

"În urmă cu jumătate de an, la noi (în Rusia - n.r) a venit o delegaţie a Guvernului de la Chişinău. Negocierile au fost ca o ţigăneală. Au discutat toate problemele minuţios. Au vrut să vorbim şi despre tranzitul unităţilor de transport, şi despre exportul de mere şi vinuri, dar şi despre imigranţi. Atunci când a fost, însă, necesar să fie discutate problemele principiale, reprezentanţii Guvernului Moldovei s-au ascuns ca nişte şoareci", a spus vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin.

În acelaşi interviu, Dmitri Rogozin s-a referit şi la situaţia din stânga Nistrului. În acest context, vicepremierul rus a ameninţat autorităţile de la Chişinău, dar şi cele de la Bucureşti.

"Profitând de situaţie, vreau să spun că, dacă măcar un singur fir de păr al unui cetăţean rus va fi atins, răspunsul va fi foarte dur", a zis vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin.

Săptămâna trecută, demnitarul urma să ajungă la Chişinău pentru a merge la Tighina, unde a fost organizată o ceremonie dedicată împlinirii a 25 de ani de la crearea operaţiunii de menţinere a păcii la Nistru. Avionul în care se afla politicianul a făcut, însă, cale întoarsă, după ce autoritățile aeronautice de la Bucureşti au interzis aeronavei să survoleze spațiul aerian al României.

Rogozin a scris, ulterior, pe pagina sa de Twitter că autorităţile române ar fi pus în pericol viaţa pasagerilor. El şi-a încheiat postarea cu ameninţarea: "Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!"

O altă declaraţie revoltătoare a fost făcută de Rogozin în toamna anului 2013, cu câteva luni înainte ca Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

"Energetica este importantă, mai ales în ajunul frigului, al iernii. Sperăm că nu veţi îngheţa", a afirmat vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin.

În 1992, Dmitri Rogozin a luptat de partea separatiștilor în războiul de la Nistru. El a recunoscut acest lucru în cartea sa ”Vrag Naroda”, în traducere "Duşmanul Poporului", publicată în 2006. Tot acolo, politicianul i-a numit "fasciști" pe moldovenii și românii care au luptat împotriva separatiștilor proruși.

Rogozin a povestit că a ajuns pentru prima dată în regiunea transnistreană în mai 1992, după care s-a întors la Moscova pentru a racola voluntari dornici să participe la războiul de la Nistru. În iunie, el s-a întors cu un detașament de combatanţi ruși și ucraineni, care au luptat pe şoseaua Dubăsari-Rîbnița.

Acolo, Rogozin a făcut cunoștință cu generalul Aleksandr Lebedi, comandantul armatei a 14-a a fostei Uniuni Sovietice, care, potrivit lui, a avut un rol crucial în războiul de la Nistru.  

Rogozin îi numeşte pe separatiștii proruși din regiunea transnistreană un popor glorios și acuză comunitatea internaţională că nu recunoaşte Republica Moldovenească Nistreană.

Totodată, Rogozin cere ca regiunea separatistă să treacă în componența Federaţiei Ruse. Pentru opiniile expuse în cartea sa de memorii, Rogozin a fost numit fascist de către mai mulți jurnaliști ruşi.  

El a devenit vicepremier al Rusiei în 2011. Înainte de asta, Rogozin a fost reprezentant permanent al țării sale la NATO.  

Politicianul este un susținător aprig al conducerii de la Tiraspol. Din 2012, Rogozin este reprezentantul special al preşedintelui rus Vladimir Putin privind problema transnistreană.

Lasă un comentariu