Chişinăul nu dă înapoi. Autorităţile continuă să ceară retragerea armatei ruse de pe teritoriul ţării noastre

Embed:

Guvernul de la Chişinău nu dă înapoi. Autorităţile vor continua să promoveze includerea pe agenda Adunării Generale a ONU a subiectului ce ţine de retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării noastre. Declaraţia a fost făcută de ministrul de Externe, Andrei Galbur, la o întrevedere cu ambasadorul rus în Moldova, Farit Muhametşin.

Pe de altă parte, autoproclamatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că se va adresa, prin intermediul reprezentantului Rusiei la ONU, pentru a aduce subiectul problemelor transnistrene pe ordinea de zi a Adunării organizaţiei. 

"Eu deja l-am instruit pe (aşa-numitul - n.r.) ministrul de Externe, Vitalie Ignatiev. Noi pregătim o solicitare către Federaţia Rusă ca şi garant al procesului de negocieri. Avem două propuneri. Prima ţine de adresarea către Organizaţia Naţiunilor Unite privind inadmisibilitatea acţiunilor unilaterale împotriva regiunii transnistrene", a afirmat liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

La întrevederea cu Muhametşin, ministrul de Externe, Andrei Galbur, a subliniat că iniţiativa Chişinăului nu vizează retragerea pacificatorilor ruşi, ci a rămăşiţelor ultimului contingent al armatei a 14-a.

În context, şi veteranii războiului de la Nistru au cerut retragerea armatei străine de pe teritoriul ţării noastre. Ei consideră că, din cauza prezenţei militarilor ruşi, Moldova pierde din capacitatea de apărare.

"Se vorbeşte precum că forţele separatiste se pregătesc de război împotriva noastră, domnule Filip, domnule Candu. Împreună cu Rusia s-au pregătit 26 de ani, în prezent sunt gata de acţiuni", a spus veteranul Anatolie Caraman.

Chişinăul a expediat, săptămâna trecută, o scrisoare către ONU prin care solicită ca subiectul privind retragerea trupelor ruse din Moldova să fie inclus pe agenda următoarei sesiuni a Adunării Generale, care va începe pe 12 septembrie.

La sfârşitul lunii iulie, şi Parlamentul de la Chişinău a adoptat o Declarație prin care a cerut Moscovei retragerea militarilor din stânga Nistrului.

Lasă un comentariu