Chișinăul și Tiraspolul își rezolvă problemele. La Bender au fost semnate, astăzi, patru protocoale

Embed:

Progrese în procesul de reglementare transnistreană. După ani de negocieri, reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului au semnat, astăzi, la Tighina, patru protocoale, care vin să soluționeze unele probleme cu care se confruntă cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Negociatorii susţin că, până la sfârșitul anului, vor fi luate și alte decizii importante.

Unul dintre cele patru documente semnate prevede că fermierii din raionul Dubăsari îşi vor recăpăta dreptul de proprietate asupra celor peste șase mii de hectare de terenuri agricole, pe care le dețin în stânga Nistrului. 

"În termenul apropiat, reprezentanţii locali din teritoriu, primăriile şi posesorii pământurilor vor prezenta documentele confirmatoare cu privire la proprietate. După care, în termenul cel mai apropiat, în termen de două luni de zile, trebuie să fie asiguraţi cu acces nestingherit la pământurile lor", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan.

În prezent, agricultorii din Dubăsari sunt nevoiți să ia în arendă pământurile care le aparțin, iar dacă refuză să achite pentru chirie, terenurile lor sunt prelucrate de locuitorii din regiune.

Un alt protocol semnat prevede că diplomele de studii eliberate de Universitatea din Tiraspol vor fi recunoscute de autorităţile de la Chișinău.

"Pentru noi este importantă semnarea protocolului privind apostilarea diplomelor de studii superioare, care sunt eliberate de Universitatea din Tiraspol. Acest lucru le va permite studenţilor noştri să-şi continue studiile în alte instituţii", a spus reprezentantul Tiraspolului în reglementarea transnistreană, Vitalii Ignatiev.

O altă decizie ține de reluarea legăturii telefonice, atât fixe, cât și mobile, dintre cele două maluri ale Nistrului. Cei doi reprezentanți politici afirmă că documentele semnate vor impulsiona procesul de negocieri în formatul 5+2.

"Considerăm că aceste soluţii, aceşti paşi care au fost întreprinşi de părţi vor contribui la mişcarea înainte pe toate aceste dimensiuni ce ţin de procesul de negocieri pe domeniul transnistrean. Avem deplina deschidere și la Chișinău și la Tiraspol pentru a ne mișca în această direcție", a mai adăugat vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan.

"Evenimentul de astăzi este pentru noi un pas important în vederea fortificării acţiunilor comune şi a încrederii între ambele maluri ale Nistrului. Consider că această activitate trebuie să continue", a precizat reprezentantul Tiraspolului în reglementarea transnistreană, Vitalii Ignatiev.

Preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a salutat semnarea celor patru protocoale care vin să depășească unele probleme cu care se confruntă cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Pe pagina sa de Facebook, liderul PDM a scris că a susținut politic aceste negocieri, la fel cum s-a angajat în discuțiile pe care le-a avut cu partenerii externi, iar, în următoarea perioadă, formaţiunea va acorda suportul politic necesar pentru implementarea acțiunilor agreate.

Lasă un comentariu