Colaborare activă între guvernele din Moldova şi Ucraina. Businessmanii din aceste două țări doresc instituirea unui Consiliu de Afaceri

Cele mai atractive domenii de colaborare pentru oamenii de afaceri din Ucraina şi Moldova sunt cel agroindustrial, energetic, cel al transportului, dar şi dezvoltarea infrastructurii.

Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul unei întrevederi a reprezentanţilor Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din ţara noastră şi ai Uniunii Ucrainene a Antreprenorilor și Industriașilor cu ministrul Economiei, Octavian Calmîc. Cele două organizaţii au semnat şi un acord de colaborare care prevede instituirea unui Consiliu de Afaceri. 

Preşedintele Uniunii Antreprenorilor și Industriașilor din Ucraina, Anatolii Kinah pledează pentru extinderea afacerilor cu Moldova nu doar  pentru că este o piaţă atractivă, dar şi din motive personale.

"Este plaiul meu natal, unde nu aş fi eu, Moldova rămâne Patria mea", a spus preşedintele Uniunii Antreprenorilor din Ucraina, Anatolii Kinah.

Potrivit lui Kinah, acordul semnat astăzi prevede mai multe avantaje pentru oamenii de afaceri.

"Acordul prevede, inclusiv, o colaborare foarte activă cu Guvernul din Moldova şi Ucraina. Ne-am înţeles să organizăm un forum moldo-ucrainean. Planificăm ca acest eveniment important să fie organizat în Moldova", a afirmat preşedintele Uniunii Antreprenorilor din Ucraina, Anatolii Kinah.

"Vom face un schimb de informaţii între organizaţiile noastre în ceea ce priveşte oportunităţi investiţionale. La fel, în baza lucrărilor Consiliului de Afaceri în regim de lucru vom elabora un plan de activităţi pentru anul 2018", a menționat directorul general al AOAM, Alexandru Baltaga.

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc a menţionat că relaţiile economice cu Ucraina sunt importante pentru dezvoltarea ţării noastre.

"Sperăm să atragem cât mai multe investiţii în regiune, să avem investiţii de calitate şi din ţările europene. Astfel, să avem posibilitatea să creăm locuri de muncă, dar şi să deschidem noi pieţe de desfacere", a declarat ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Agenţii economici din Ucraina au menţionat că îşi doresc să implementeze mai multe proiecte în ţara noastră. Vladimir Sacenco, directorul unei companii din domeniul agroindustrial spune că are o experienţă de succes în Moldova şi ar vrea să-şi extindă afacerea.

"Avem aproape 40 de întreprinderi care lucrează cu agricultorii din Moldova, noi le livrăm echipament. Vom discuta despre crearea întreprinderilor comune. Avem condiţii foarte bune în ceea ce priveşte impozitele şi creditele", a spus omul de afaceri din Ucraina, Vladimir Sacenco.

Şi oamenii de afaceri din Moldova spun că sunt interesaţi de colaborarea cu agenţii economici din Ucraina.

"Avem un potenţial enorm, dar din păcate acesta încă nu este utilizat pe deplin. Astfel, scopul nostru principal este de a construi o platformă care va oferi posibilitatea oricărui agent economic să-şi găsească un partener de afaceri", a declarat omul de afaceri Moldova, Chiril Gaburici.

"Piaţa ucraineană este foarte atractivă pentru noi, vrem să ajungem acolo. Cred că această platformă o să ne ajute în acest sens", a menționat omul de afaceri Moldova, Vasile Chirtoca.

În nouă luni ale acestui an, Moldova a exportat în Ucraina mărfuri în sumă de aproape 50 de milioane de dolari.

Lasă un comentariu