Comentariul Guvernului: Rusia menține conflictul transnistrean şi blochează identificarea unei soluţii de reintegrare a Republicii Moldova

Embed:

Deşi este ridicată în slăvi, operaţiunea de menţinere a păcii desfăşurată în stânga Nistrului de Federaţia Rusă conservează confictul transnistrean şi blochează identificarea unei soluţii de reintegrare a Republicii Moldova. Asta pentru că atitudinea părtinitoare şi simpatiile pacificatorilor ruşi faţă de regimul secesionist de la Tiraspol sunt absolut evidente. Acesta este comentariul Guvernului de la Chişinău cu ocazia a 25 de ani de la încetarea ostilităţilor de la Nistru.

În comunicatul Guvernului Republicii Moldova se precizează că sunt de-a dreptul bizare intenţiile Federaţiei Ruse de a marca solemn aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii, în lipsa unei agende comune a manifestaţiilor.

În acest context, Executivul consideră că organizarea unilaterală de către Rusia a unor astfel de acţiuni poate afecta relaţiile de prietenie dintre Chişinău şi Moscova şi poate prejudicia procesul de soluţionare paşnică a conflictului transnistrean.

De notatat că în comunicatul guvernamental cuvântul "sărbătoare" este luat în ghilimele, precizându-se că după 25 de ani de la războiul de la Nistru, pentru Moldova o „sărbătoare cu lacrimi în ochi”, care ar trebui marcate cu drapelele coborâte în bernă.

Cabinetul de miniştri de la Chişinău reiterează necesitatea transformării misiunii militare de pacificare într-o misiune civilă, întrucât pacificatorii ruşi au încălcat flagrant principiul de neutralitate, în repetate rânduri, organizând aplicaţii cu trupele militare transnistrene.

De altfel, astăzi, Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a făcut apel la autorităţile ruse să se abţină de la destabilizarea situaţiei în Zona de Securitate. Asta după ce Ministerului rus al Apărării a anunţat că militarii ruşi din trupele GOTR, care staţionează ilegal în regiunea transnistreană, au început pregătirile pentru un exercițiu militar ce prevede forțarea râului Nistru cu blindate.

Lasă un comentariu