Comisia de la Veneţia a propus o serie de îmbunătățiri tehnice şi juridice privind schimbarea sistemului electoral

Comisia de la Veneţia a propus o serie de îmbunătățiri tehnice şi juridice privind schimbarea sistemului electoral şi nicidecum nu a dat aviz negativ, aşa cum speculează unele formaţiuni din opoziţie.

Declaraţiile au fost făcute de invitaţii emisiunii Fabrica de aseară.

"Republica Moldova s-a adresat la Comisiei de la Veneţia pentru a a se convinge că un proiect pe care îl pune în tentative de a face o schimbare, corespunde bunelor practice. Însă în Republica Moldova acest proiect, sau mai cele două proiecte au fost arena bătăliilor decât a unor juridice şi foarte rar tehnice.", a comunicat vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice, Victor Juc.

Invitaţii emisiunii Fabrika au mai declarat că alegerea sistemului electoral este dreptul suveran al fiecărui stat, în timp ce experţii de la Veneţia pot veni doar cu recomandări.

"Propune îmbunătăţirea proiectului de lege prin prisma tehnicii legislative. În Republica Moldova noi avem o lege cu primire la tehnica legislative care se referă la structura, norme, elementele de acuma de articole, aliniate poziţia lor în colaborare cu alte acte normative în domeniul electoral. Toate acestea trebuie incluse prin prisma recomandărilor comisiei de la Veneţia", a declarat profesorul universitar, Teodor Cârnaț.

Analistul politic Vitalie Catană a declarat că recomandările Comisiei de la Veneţia au distrus toate aşteptările partidelor care nu susţin schimbarea sistemului de vot.

"E clar că le-au fost distruse toate iluziile prin acest aviz , toate previziunile lor, toate solicitările lor au fost spulberate şi nu avea cum să fie altfel pentru că, Comisia de la Veneţia este constrânsă de standartele proprii în ceea ce priveşte elaborarea şi adoptarea unor asemenea avize şi recomandări.", a afirmat analistul politic, Vitali Catană.

Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral prevede ca 50 de legislator să fie aleși pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni. În prima lectură, documentul a fost aprobat cu 74 de voturi.

Lasă un comentariu