Componenţa Guvernului. Noul cabinet de miniştri a adunat nume sonore

Embed:

Noua componenţă a cabinetului de miniştri, care va fi condus, în continuare, de Pavel Filip, a adunat nume sonore din politica moldovenească, dar şi persoane mai puţin cunoscute.

Aşa cum fostul premier Iurie Leancă şi-a dedicat o bună parte din carieră parcursului european al ţării noastre, el a fost numit viceprim-ministru pentru Integrare Europeană. Liderul PPEM are o activitate politică prodigioasă. El a condus Ministerul de Externe, a fost prim-ministru, dar şi vicepreşedinte al Parlamentului.

Un alt fost premier a ajuns la cârma Ministerului Economiei şi Infrastructurii. Este vorba despre Chiril Gaburici, care s-a aflat la conducerea Guvernului în perioada februarie - iunie 2015. Anterior, el a deţinut funcţia de director al unei companii de telefonie mobilă din ţară.

Viceprim-ministru pentru Reintegrare a devenit Cristina Lesnic, care a fost șefa Departamentului Integrare Europeană din cadrul Ministerului de Interne.

Portofoliul de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene i-a fost încredinţat lui Tudor Ulianovschi, fostul ambasador al ţării noastre în Elveţia.

Noul ministru al Justiţiei este o personalitate care a mai deţinut anterior această funcţie. Vorbim despre fostul preşedinte al Curţii Constituționale Alexandru Tănase. 

La cârma Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a fost numit rectorul Universităţii Agrare, Liviu Volconovici. 

Iar şeful Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a devenit Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Din componenţa precedentă a Guvernului au rămas doar patru miniştri. Este vorba despre ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, care deţine această funcţie din ianuarie 2016.

Ministerul de Interne este condus, în continuare, de Alexandru Jizdan, care a deţinut mai multe funcţii în cadrul MAI şi a fost, anterior, şi director-adjunct al SIS.

Monica Babuc, care este membru al Guvernului din anul 2013, a rămas la cârma Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Iar Ministerul Apărării este condus, în continuare, de Eugen Sturza, care a fost numit în funcţie tot de şeful Legislativului, Andrian Candu, deoarece preşedintele Igor Dodon a refuzat de două ori să-i accepte candidatura.

În componenţa Executivului rămân şi cei doi membri din oficiu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, şi Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Lasă un comentariu