Compromis cu "Gazprom". Datoria istorică a Moldovei ar putea fi achitată în 15 ani

Embed:

Datoria istorică a ţării noastre faţă de Gazprom, în valoare de 500 de milioane de dolari, fără cea a regiunii transnistrene, ar putea fi eşalonată pentru o perioadă de 15 ani.

Anunţul a fost făcut de premierul Pavel Filip. Potrivit prim-ministrului, acest lucru este prevăzut în memorandumul de restructurare a restanței, propus concernului rus către de autorităţile de la Chişinău.

Documentul ar putea fi semnat în viitorul apropiat.

"Anul trecut, 2016, Chișinăul și-a onorat obligațiunile pentru gazele naturale. Au fost făcute toate plățile în volum de 100 de procente. Există o datorie istorică care urmează să fie restructurată pe o perioadă de 15 ani. Am toată certitudinea că în viitorul apropiat va fi aprobat acest memorandum!", a declarat prim-ministrul, Pavel Filip.

Ieri, premierul a avut o întrevedere cu vicepreşedintele "Gazprom", Valerii Golubev. În cadrul discuţiilor, Pavel Filip a declarat că populația din dreapta Nistrului nu va plăti datoriile regiunii transnistrene pentru gazul rusesc, iar această problemă trebuie să și-o asume integral administrația de la Tiraspol.

"Prea mult se speculează despre această datorie. Această datorie este datoria pe gazele consumate de Transnistria. Datoria directă va fi transferată pe întreprinderea Tiraspoltransgaz", a afirmat prim-ministrul, Pavel Filip.

La rândul său, Valerii Golubev a menţionat că subiectul datoriilor istorice va fi discutat cu noua conducere a "Moldovagaz". De ieri, Consiliul de administrare al întreprinderii are un nou preşedinte.

Este vorba despre Vasile Botnari, care, până acum, a deținut funcția de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, iar anterior cea de ministru al Transporturilor.

La data de întâi ianuarie 2017, datoria pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană era de aproape şase miliarde de dolari sau 88,6 la sută din datoria totală a SA "Moldovagaz".

Sursa Foto: publika.md

Lasă un comentariu