Concluzia germanilor. Experţii spun că sistemul bancar din Moldova s-a reabilitat

Embed:

Sistemul bancar din Moldova s-a reabiliat, după criza creată de frauda bancară. La această concluzie au ajuns experții de la German Economic Team, care oferă consultații în problemele economice Guvernului de la Chișinău.

Potrivit experţilor germani, reformele implementate, în ultima perioadă, de Ministerul Economiei din ţara noastră au contribuit la recuperarea încrederii în sistemul bancar și la asigurarea transparenței acționarilor și proprietarilor reali ai băncilor.

Pentru a evita comiterea unei noi fraude similare cu cea din 2014, anul viitor, autoritățile moldovenești vor introduce noi standarde de calitate pentru sistemul bancar, aplicate deja în Uniunea Europeană.

Între timp, şi Banca Națională și-a concentrat eforturile spre sporirea transparenței în acest sector. Pachete importante de acțiuni au fost blocate în cele mai mari bănci și parțial reemise.

Un alt semn de stabilizare, menționat de experții germani, este dezvoltarea pozitivă a suficienței medii a capitalului ponderat la risc în sistem.

În urma crizei bancare, în ianuarie 2015 indicatorul a coborât până la mai puțin de 13 la sută, iar acum este de aproape 30 de procente.

Acest lucru se datorează îmbunătățirii supravegherii în sistemul bancar.

Lasă un comentariu