Condiţii mai bune. Antreprenorii din Moldova vor putea lua credite avantajoase

Patronii întreprinderilor mici și mijlocii vor putea lua credite cu dobânzi mai mici pe o perioadă mai lungă. Asta prevede o nouă strategie promovată în acest an de Banca Europeană în Moldova și alte state care au semnat Acordul de Integrare cu Uniunea Europeană. De asemenea, BEI va sprijini financiar și tehnic întreprinderile care se axează pe cercetare.

"Am făcut un studiu care a arătat că firmele mici și mijlocii nu aplică pentru credite deoarece trebuie să le ramburseze într-un timp prea scurt și cu o dobândă prea mare. Așa că, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să împărțim riscurile pe care și le asumă băncile locale", a spus directorul BEI în Moldova, Heinz Olbers.

Investitorii vor putea accesa credite în condiţii noi la sfârșitul acestui an şi le vor putea solicita de la MobiasBank, ProCredit Bank și Viktoria Bank. De asemenea, Banca Europeană de Investiții va oferi acestor instituții și asistență tehnică și îi va ajuta pe consultanți să analizeze proiectele dificile depuse de clienți.

În acest an, BEI va oferi întreprinderilor mici și mijlocii credite în valoare de 10 milioane de euro, iar prioritate au firmele agro-alimentare. Anul trecut, în Moldova au ajuns peste 82 de mii de euro. Din 2009, BEI a oferit credite în valoare de 89 de milioane de euro pentru 850 de întreprinderi mici și mijlocii.

Lasă un comentariu