Condiţii mai bune pentru elevi. Gimnaziul din localitatea Sămăşcani are grupuri sanitare moderne

Embed:

O treime dintre şcolile din Republica Moldova au toaletele în curte, potrivit unui studiu realizat de Avocatul Copilului. Autorităţile spun că amenajarea unor grupuri sanitare moderne este imposibilă în unele localităţi, pentru că nu există reţele de canalizare. Într-o instituţie din raionul Şoldăneşti, administraţia a găsit însă o soluţie. 

Localitatea Sămăşcani din raionul Şoldăneşti are apeduct, dar nu şi canalizare. Acest lucru nu a fost însă un impediment pentru administraţia gimnaziului din sat, care a construit trei grupuri sanitare moderne, iar în curte a fost amenajată o fosă septică. Proiectul a costat aproape 200 de mii de lei. Banii au fost alocați de Consiliul Raional.

"Am beneficiat de un suport financiar care ne-a ajutat să renovăm blocurile sanitare pentru fete pentru băieţi", a afirmat directorul adjunct al gimnaziului din Sămășcani, Dora Nasu.

Anterior, copii erau nevoiţi să meargă la toaletele din curte.

"Lucrez de 34 de ani şi anul curent s-au construit blocurile sanitare copii sunt foarte bucuroşi chiar şi profesorii. Iată vine iarna, vin frigurile şi pentru copii clar că este mai comod înăuntru", a zis învățătoarea la gimnaziul din Sămăşcani, Tamara Parabina.

Şi la Liceul Teoretic Ștefan cel Mare din orașul Șoldănești au fost construite grupuri sanitare moderne.

"Este un beneficiu pentru întreg colectivul nostru cât pentru elevi atât şi pentru profesorii. În primul rând ce ţine de igienă, în al doilea rând chiar de condiţiile mai bune pe timp rece", a zis învăţătoarea la Liceul Teoretic Ștefan cel Mare, Lidia Stratila.

A fost reconstruit şi sistemul de canalizare. Totodată, a fost renovat şi blocul alimentar al liceului.

"Doar datorită Consiliului Raional care a alocat, zic eu o sursă impunătoare, de 940 de mii lei. Proiectul în general a costat un milion şi 16 mii de lei, diferenţa de a fost alocată din bugetul instituţiei", a spus directorul Liceului Teoretic Ștefan cel Mare, Raisa Gonța.

Potrivit statisticii, doar două la sută dintre gospodăriile din mediul rural au toalete în casă.

Lasă un comentariu