Consecinţele ninsorii! A fost deschisă o linie FIERBINTE pentru agricultori

Embed:

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au anunţat că ninsorile puternice au afectat semnificativ recolta din acest an. Au fost compromise un număr mare de pomi fructiferi şi nuci şi suprafeţe considerabile de rapiţă.

Autorităţile au creat un grup de lucru operativ, care urmează să evalueze pagubele provocate de intemperii. De asemenea, a fost deschisă o linie telefonică fierbinte, la care pot apela fermierii.

"Cea mai afectata zona este Nisporeni, Leova, Hânceşti, Cantemir. Ca culture noi vorbim de prunul, piersic, caise. Avem partea de centru sud. Vorbim de Ştefan Vodă, Taraclia, Comrat. Ca cultură afectată avem nucul, dacă ne referim la culturile de câmp, vorbim de rapiţă", a spus viceministrul Agriculturii, Iurie Ușurelu.

Agricultorii afirmă că situaţia s-ar putea agrava în cazul în care vor fi îngheţuri. În acest caz, cele mai afectate vor fi culturile de câmp.

"Planta încă nu a înflorit, însă butoanele sunt aproape înflorite. Iată avem două, trei zile până la înflorire, asta e situaţia. Acum avem temperaturi de zero, plus două grade, iar dacă nu dă Doamne temperaturile vor scădea, suprafeţele vor avea de suferit. Vom pierde şi din plante şi din productivitate", a zis agricultorul din Mihăilenii Noi, raionul Rîşcani, Victor Gasna.

"La noi în gospodărie 20-30 la sută din floarea soarelui a ieşit din sol. Dacă vor fi temperaturi sub zero vor fi afectate. De la livezi până la culturile de câmp, toate au de suferit în aşa condiţii", a spus agricultorul din Mihăilenii Noi, raionul Rîşcani, Mircea Caraiman.

Premierul Pavel Filip a declarat că agricultorii care vor înregistra pagube vor primi compensaţii. În acest sens, autorităţile de la Chişinău au apelat după ajutor şi la partenerii externi.

"Este foarte important că după aceasta o să avem o evaluare, o evaluare onestă, să înţelegem care sunt pierderile şi cum au avut de suferit cei care activează în domeniul agriculturii", a afirmat prim-ministrul, Pavel Filip.

Autorităţile au deschis o linie telefonică fierbinte, la care pot apela fermierii pentru a anunţa despre pagube. Ei sunt îndemnaţi să telefoneze la numărul 022 23 23 84.

Lasă un comentariu