Cresc tensiunile între Guvern şi Preşedinţie

Embed:

Cresc tensiunile între Guvern şi Preşedinţie. Cabinetul de miniştri a aprobat, astăzi, un proiect de hotărâre care prevede participarea militarilor moldoveni la exerciţiul  "Rapid Trident" din Ucraina.

Decizia a fost luată la propunerea premierului Pavel Filip, în pofida deciziei preşedintelui Igor Dodon, care a dispus stoparea oricăror pregătiri, dar şi informarea organizatorilor despre faptul că Moldova nu va participa la acest eveniment.

Premierul, Pavel Filip, a declarat în debutul ședinței de Guvern, că neparticiparea militarilor moldoveni la cinci instruiri internaționale a provocat pierderi de peste cinci milioane de lei. Prim-ministrul i-a solicitat ministrului Justiției și viceministrului Apărării să găsească soluții legale pentru a debloca participarea ostașilor la aplicații peste hotare.

"Din punctul meu de vedere, nu sunt argumente şi temeiuri plauzibile pentru că nimeni nu cred că îşi doreşte să aibă o armată neinstruită, o armată slabă, o armată fără capacităţi sau dacă se urmăresc aceste interese", a declarat prim-ministrul, Pavel Filip.

Cheltuielile pentru participarea la aplicaţii militare şi pentru instruiri sunt suportate de către Ucraina.

"Participarea efectivă a armatei naţionale la stagiu de instruire menţionat, va consolida dezvoltarea nivelului de interoperabilitate al capacităţilor de apărare şi va promova imaginea armatei naţionale pe arena internaţională", a spus viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura.

La câteva ore de la ședința Guvernului, președintele, Igor Dodon, a scris pe rețelele de socializare că a suspendat hotărârea aprobată de Executiv.

Pentru prima dată în calitatea mea de șef al statului, am decis să fac uz de dreptul meu constituțional, potrivit căruia șeful statului suspendă actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale, a scris Igor Dodon.

Experţii în drept constituţional susţin că militarii moldoveni pot participa la exerciţii în alte state în baza unui acord semnat de către Guvernul de la Chişinău cu cel din ţara gazdă. Prin urmare, executivul este obligat să-şi onoreze decizia. În cazul în care şeful statului consideră această decizie ilegală, el poate iniţia suspendarea ei şi o contestă la Curtea Constituţională.

"Curtea Constituțională are termenul de șase luni pentru examinare și până la pronunțarea deciziei. Așa că nu se suspendă nimic. Trebuie totul să fie exercitat, executat. Ministrul trebuie să pună în aplicare hotărârea Guvernului", a afirmat  expert în drept constituțional Nicolae Osmochescu.

Exerciţiile militare vor fi desfăşurate în perioada 7 - 23 septembrie. La aceste aplicații, militarii armatei noastre participă anual încă din 1996. Cei 57 de ostaşi participă la eveniment doar cu echipament militar individual, care exclude armamentul, munițiile și tehnica militară.

Nu este primul caz când Igor Dodon interzice militarilor să participe la exerciţii regionale. În luna februarie, şeful statului a refuzat să semneze decretul privind detașarea contingentului militar la aplicaţiile din România.

Lasă un comentariu