Critică votul uninominal. Fondatorii Partidului "Voinţa Poporului" sunt împotrivă

Embed:

Reprezentanţii grupului de inițiativă privind crearea Partidului "Voința Poporului" sunt împotriva introducerii votului uninominal. Foştii membri ai Platformei "Demnitate și Adevăr" au declarat astăzi, într-o conferință de presă, că prevederile proiectului propus conțin multe semne de întrebare.

"Sistemul votului uninominal distruge structurile de partid, de fapt baza democraţiei. Votul uninominal nu este şi reprezentativ, atât cum este votul proporţional", a menționat fondatorul Partidului "Voinţa Poporului", Urîtu Ştefan.

"Vreţi să manipulaţi opinia publică. Spunând că diaspora va avea proprii deputaţi în Parlament? Oare aceasta nu este o fraudă? Votul uninominal este o capcană", a spus membru al grupului de iniţiativă, Anton Vica.

Proiectul privind alegerea directă a deputaţilor prevede ca, pentru alegerile parlamentare, să fie create 101 circumscripţii uninominale, iar din fiecare să fie ales câte un deputat. Candidaţii trebuie să colecteze câte cel puţin o mie de semnături în susţinerea lor, dar nu mai mult de două mii.

Circumscripțiile uninominale de peste hotare vor fi formate în funcție de numărul de alegători care se vor înregistra din timp pentru a participa la vot. Deputaţii vor putea fi demişi prin referendum local, organizat în circumscripţia unde au fost aleşi, dar nu vor putea fi destituiţi în primul şi în ultimul an de mandat.

Speakerul Andrian Candu a declarat că documentul va fi supus votului în Parlament doar după ce vor fi organizate dezbateri ample pe acest subiect. Anterior, inițiativa privind introducerea votului uninominal a fost susținută de Partidul Popular, Partidul Verde Ecologist și Partidul "Frontul Salvării Moldovei".

Lasă un comentariu