CRITICI ŞI APRECIERI pentru magistrați. Un sondaj efectuat la inițiativa CSM, arată că în justiția moldovenească activează profesioniști

Embed:

Aproape jumătate dintre cei care, în ultimii doi ani, şi-au căutat dreptatea în instanţă consideră că în justiţia moldovenească activează profesionişti. Sunt datele unui studiu Magenta Consulting realizat la iniţiativa Consiliului Superior al Magistraturii. Cercetarea mai arată că doar jumătate dintre justiţiabili sunt de părere că justiţia din ţara noastră este echitabilă.

Mai bine de jumătate dintre justiţiabilii care au participat la sondaj au declarat că sunt mulțumiți de competența magistraților, avocaţii se bucură de mai multă apreciere, competenţa apărătorilor a mulţumit aproape 60 la sută dintre respondenţi. În acelaşi timp, procurorii, care au misiunea de a acuza cetăţenii certaţi cu legea, au fost apreciaţi doar de patru din zece justiţibiali.

Percepţia despre corupţia în justiţie este la un nivel ridicat - de 75%, asta chiar dacă doar 25% pretind că cei care trebuie să înfăptuască justiţia le-au cerut bani sau cadouri. Sociologii susţin că opiniile cetăţenilor sunt influenţate de mesajele din presă şi de experienţele altor persoane.

"Chiar daca eu am fost instanta, nu mi-a cerut nimeni bani, am avut un proces corect. Am foarte multumit de el, dar atmosfera în care traiesc, vecinii, prietenii, televizorul totul vorbesc de coruptie, coruptie, coruptie, arata judecatori arestati si asta sigur imi influenteaza si mie perceptia", a spus sociologul Sebastian Lăzăroiu.

Gradul de satisfacţie a justiţiabilior este diiferit şi atunci când vine vorba despre durata examinării dosarelor în instanţele moldoveneşti. Doar patru din 10 respondenţi au declarat că nu au pretenţii în acest sens. Mai puţin de jumătate dintre cei care au interacţionat cu justiţia consideră că deciziile luate au fost transparente.

Pe de altă parte, opt din 10 justiţiabili s-au declarat mulţumiţi de condiţiile din sala de judecată. Iar şase din 10 respondenţi au rămas mulţumiţi de imparţialitatea judecătorilor.

Chiar dacă sunt multe critici, studiul scoate la iveală şi faptul că cetăţenii cunosc prea puţine despre ceea ce se întâmplă de facto în instanţele moldoveneşti. Mai mult de jumătate dintre cei care au avut un proces de judecată nu ştiu că deciziile magistraţiilor sunt publicate pe internet.

Iar peste 20 la sută dintre respondenţi au recunoscut că nu auziseră despre faptul că şedinţele de judecată sunt înregistrate în format audio.

"Eu înteleg când persoana într-adevăr nu are tangenţă cu instanta sunt de acord, nu toate persoane pot cunoaşte tot in sistem. Dar care a fost ăn instanță și nu cunoște că se înregistrează, m-a mirat faptul. Judecatorul înainte de a începe ședința obligatoriu trebuie să spună că ședința se înregistrează", a menționat președintele CSM, Victor Micu.

La sondajul realizat în perioada 8-29 decembrie au participat peste 200 de justiţiabili.

Lasă un comentariu