Criză de gaze naturale în Ucraina. Gazprom reziliază contractele cu Naftogaz

Embed:

Criză de gaze naturale în ţara vecină Ucraina. Directorul companiei Gazprom, Alexei Miller, a anunțat că a inițiat procedura de reziliere a contractelor cu Naftogaz, privind livrarea gazelor în Ucraina și tranzitarea lor către Europa, care erau valabile până la sfârșitul anului viitor. Potrivit lui Miller, hotărârea a fost luată după ce Curtea de Arbitraj de la Stockholm a decis ca Gazprom să achite Ucrainei o compensație de 4,63 de miliarde de dolari pentru livrarea incompletă a cantităților de gaze convenite pentru tranzit.

Autoritățile de la Kiev au anunțat că presiunea în conductă a fost deja redusă, iar, pentru a acoperi deficitul, de astăzi, Ucraina a început să importe gaze naturale din Polonia. Rada Supremă a introdus un plan național de acțiuni, pentru a economisi combustibilul. Astfel, unele centrale termice au început să folosească în loc de gaz, păcură. De asemenea, până pe şase martie, toate instituțiile de învățământ din Ucraina vor fi închise, iar cetăţenii sunt îndemnați să reducă temperatura în locuințe cu până la două grade.

Problema securității energetice din ţara vecină a fost abordată și la Summitul Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente, care s-a desfăşurat, astăzi, la Chişinău. Reprezentanții Kievului au menționat că, pentru a evita astfel de crize, este nevoie de surse de alternativă.

"Rusia a scăzut presiunea gazelor cu 20 de procente. Din această cauză, în sistemele noastre au apărut diverse probleme. Trebuie să folosim oportunităţile pe care ni le aduc terminalele de gaz lichefiat. Chiar dacă nu avem astfel de terminale la noi, putem să le folosim pe cele din ţările vecine", a spus deputatul ucrainean Natalia Katser-Buchkovska.

Experții din cadrul Consiliului Atlantic au menționat că Gazprom este folosit de Rusia în calitate de bâtă geopolitică.

"Nu există dubii privind faptul că Rusia foloseşte compania Gazprom drept un instrument pentru politica sa externă. Este o metodă de a oferi daruri prietenilor şi de a-i pedepsi pe cei care nu se supun Kremlinului", a afirmat directorul Centrului Eurasia, Consiliul Atlantic, John Herbst.

Reprezentanţii Ministerului Economiei și Infrastructurii de la Chişinău şi ai companiei Moldovagaz au anunţat că livrările către consumatorii din ţara noastră nu vor fi perturbate și vor fi realizate în volume depline.

Contractele de furnizare şi tranzitare a gazelor naturale pe teritoriul Moldovei sunt valabile până la sfârşitul anului 2019.

Anterior, și ţara noastră a avut de suferit ca urmare a sistării livrărilor de gaze naturale de către Gazprom. Ultima dată s-a întâmplat în iarna anului 2009, când Ucraina s-a arătat nemulţumită de tariful prea mare cerut de Rusia pentru combustibil, iar Gazprom a decis să oprească livrările către Europa. Atunci, Chişinăul a rămas fără căldură, iar Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale a prelungit vacanţa de iarnă a elevilor, deoarece şcolile nu primeau căldură. Tot atunci, Ucraina a furnizat ţării noastre o parte din cantitatea necesară de gaze.

Lasă un comentariu