Criză de medicamente. Bolnavii de cancer din ţară nu găsesc preparatele necesare

Embed:

Bolnavii de cancer din Moldova fac rost cu greu de unele medicamente, întrucât preparatele de care au nevoie pentru a se trata sunt aproape de negăsit în farmaciile din ţară. Cu această problemă s-a confruntat un grup de procurori, care a vrut să doneze un lot de medicamente Institutului Oncologic din Capitală. Anchetatorii au fost nevoiţi să cumpere preparatele din afara ţării. 

La numai opt ani, Mihai este nevoit să îndure chinuri groaznice provocate de tratamentul împotriva leucemiei. Tatăl copilului spune că pe lângă faptul că medicamentele sunt foarte costisitoare, unele preparate nici măcar nu se găsesc în farmaciile din ţară.

"De mult timp deja caut și e imposibil pentru că peste hotare vara recete nu poți cumpara, chiar daca ai bani", a spus tatăl unui copil bolnav de cancer, Grigore Stratulat.

Problema a fost sesizată şi de un grup format din 650 de procurori, care au donat bani ca să cumpere medicamente pentru copiii bolnavi de cancer. 

"Acei agenți economici care dispun de autorizarea pentru import, din interes comercial nu sunt receptivi de a le importa", a adăugat şefa Secţiei Justiţie Juvenilă Procuratura Generală, Maria Gornea.

Anchetatorii s-au văzut nevoiţi să procure preparatele din străinătat

"A fost transferată suma peste jumate de milion de lei, care reprezintă transferul unei părti din salariul unui procuror", a specificat preşedintele Asociaţiei Procurorilor, Alexandru Cladco.

Potrivit directorului Institutului Oncologic, sunt deficitare preparatele medicale prescrise în cazul unor afecțiuni rare ale sângelui.  

"Este un suport foarte important pentru noi, fiindca în acest caz deja nu căutam alte soluții, nu căutam medicamente cu care noi am putea înlocui, nu căutam alte forme de tratament", a comentat directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici.

"Cu adevarat aceste medicamente la două licitații nu am avut agenți economici care sa le prezinte. Noi suntem o piața mică și întâlnim astfel de greutăți", a menționat viceministrul Sănătăţii, Liliana Eşanu.

În secția Hematologie a Institutului Oncologic, anual, se tratează aproximativ 90 de copii. Cursul de reabilitare durează nouă luni, iar în 83 la sută dintre cazuri copiii supraviețuies.

Lasă un comentariu