Cronica lui Bogatu, 04.11.2017

Embed:

Guvernele de la Chișinău și București au bătut palma pentru demararea unor proiecte economice fără precedent. În cele ce urmează vom stărui asupra rosturilor și posibilelor efecte ale acestora. Care va fi impactul eliminării din Constituție a sintagmei Limba moldovenească și înlocuirii ei cu cea de Limbă română? Vom încerca să ne lămurim ce se întâmplă cu președintele Dodon. Refuză să meargă la evenimentele internaționale la care n-a fost invitat și, în același timp, așteaptă invitații de la cei care nu doresc să-l vadă? Și în încheiere, ne vom referi la situația tot mai complicată din Rusia, unde începe o bizară forfotă electorală, iar Alexei Kudrin, fostul ministru rus al finanțelor, prevestește zile grele pentru țara sa.

Româna își reintră în drepturi

Arătam în Cronica de acum o lună că inițiativa Partidului Democrat de a stipula în Constituția Republicii Moldova integrarea europeană drept orientare strategică a Republicii Moldova creează condiții și pentru amendarea articolului 13 din Legea Supremă cu privire la limba de stat. Spuneam atunci că acest fapt ar crea premise pentru cooperarea în Legislativ a majorității parlamentare cu fracțiunile pro-europene de opoziție și în alte chestiuni de interes național, asigurând numărul necesar de voturi pentru amendamentele constituționale. Și de bună seamă, la scurt timp după lansarea inițiativei PDM privind integrarea europeană, un grup de deputați reprezentând practic toate partidele proeuropene din Parlament a elaborat un proiect de lege vizând denumirea corectă a limbii de stat.  Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului de modificare a art.13 din Legea Supremă privind limba de stat a Republicii Moldova, inițiat de fracțiunea parlamentară a PLDM. Astfel, sintagma „limba moldovenească” poate fi înlocuită cu „limba română”. Potrivit preşedintelui Curții Constituționale, acest proiect este unul tehnic și vine să implementeze hotărârea din 5 decembrie 2013 a instanței. Atunci s-a decis că textul Declaraţiei de Independenţă, unde se precizează că limba vorbită în Republica Moldova este română, prevalează asupra textului Constituţiei.

Clarificări identitare

Pentru că este vorba de un proiect tehnic, nu-i nevoie de jumătate de an pentru votarea amendamentului constituțional. Această modificare, care unora li se pare minoră, este de fapt capitală, deoarece va schimba atmosfera din societate, punând capăt rătăcirilor identitare. Până la urmă, ideile sunt cauza primară a tuturor realităților materiale, nu invers. Din ideea de libertate a lui George Washington, bunăoară, a rezultat democrația americană, iar din ideea lui Lenin a dictaturii proletariatului a rezultat totalitarismul sovietic.

Capitalul trece Prutul

Bucureștiul face o mișcare strategică fără precedent. Economia României, care până acum nu a fost în stare să penetreze redutele ruse din Basarabia, își propune astăzi să stea pe picior mare în Republica Moldova. Bucureștiul își mobilizează capitalul să treacă Prutul în forță. Potrivit liderului partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, România va demara proiecte de anvergură în R. Moldova.

Au bătut palma

Guvernele Tudose și Filip au bătut palma pentru o intrare românească masivă pe piața gazului natural din Basarabia. Compania Transgaz de la București urmează să cumpere compania moldovenească Vestmoldtransgaz, gestionara gazoductului Iași–Ungheni – Chișinău. Se mai preconizează achiziționarea rețelelor de distribuție electrică, construcția unor noi linii energetice care urmează să asigure exportul de electricitate din România, toate acestea urmând să creeze condiții pentru conectarea R. Moldova la sistemul energetic românesc și, implicit, cel european. Sunt analizate posibilitățile de finanțare a altor lucrări de infrastructură. Atragerea investițiilor românești se datorează cooperării strânse dintre guvernele de la București și Chișinău care, în afară de ședințele comune o dată la câteva luni, își coordonează practic zilnic acțiunile în vederea elaborării și implementării unor strategii de conlucrare.

Balanța se înclină spre Vest

Bucureștiul a avut întotdeauna planuri economice mari pentru Basarabia. Niciunul însă dintre ele nu a fost pus în aplicare din cauza împotrivirii înverșunate a Kremlinului. Cel mai recent eșec, din acest punct de vedere, a fost amânarea în 2012 a implementării Pachetului III energetic, Guvernul Filat fiind constrâns atunci prin șantaj de Moscova să cedeze. Ușor-ușor, totuși,balanța se înclină în favoarea Bucureștiului. Dacă este vorba de bani, de ei duce lipsă în prezent mai curând Rusia decât România. Izolată și sancționată economic, Moscova este talonată astăzi pe toate planurile. Îndepărtarea ei de piața energetică a Republicii Moldova nu-i decât un episod al noii confruntări Est-Vest. E câștigată însă doar o bătălie, nu războiul.

A rupt cuiul

Oricum, se pare că Rusia a rupt cuiul. După SUA, și Marea Britanie începe să investigheze amestecul rusesc în campania Brexit. Kremlinul a devenit întruchiparea răului în lume, iar statele occidentale par hotărâte să pună noi presiuni pe Putin, supunând Moscova unor sancțiuni mult mai dure decât cele aplicate până acum. Washingtonul le spune rușilor verde în față că vor plăti scump și pentru Crimeea, și pentru Donbass, și pentru atacurile cibernetice, după cum se arată în nota explicativa a Departamentului de Stat american la noile sancțiuni energetice împotriva Moscovei care intră in vigoare la începutul anului viitor. Pe acest fundal dezolant, Alexei Kudrin, fostul ministru al Finanțelor, le dă rușilor un avertisment cumplit:

Burkina Faso cu rachete

Potrivit lui Kudrin, noile sancțiuni americane, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018, sunt atât de aspre încât vor paraliza economia țării și așa secătuită de vechile măsuri punitive adoptate de UE și SUA, Rusia suferind mai cu seama de pe urmă lipsei de investiții, tehnologii și credite în valută forte. Între timp, viitoarele alegeri prezidențiale, în condițiile în care popularului lider al opoziției antisistem, Alexei Navalnîi, nu i se permite să participe, riscă să degenereze într-un bâlci, despre intenția de a candida anunțând starleta Ksenia Sobceak și chiar o actriță de filme porno. De altfel, Alexei Navalnîi vrea să-l dea în judecată pe președintele rus. URSS în timpul războiului rece era numită „Burkina Faso cu rachete”. Adică, slabă economic, dar agresivă și periculoasă din punctul de vedere al forței militare. Kremlinul a adus țara la aceeași situație. Rusia este azi Burkina Faso cu rachete.

Un președinte inadecvat

Președintele Igor Dodon are un comportament inadecvat. El refuză să participe la un eveniment internațional de la Bruxelles la care nu a fost invitat. Șeful statului a declarat că nu va merge la summitul Parteneriatului Estic din luna noiembrie. Și nici nu are cum să se ducă, nimeni nu-l așteaptă acolo. Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, invitat este premierul Pavel Filip care va conduce o delegație oficială, iar Dodon n-are nicio treabă cu acest eveniment. Președintele R. Moldova a făcut-o boacănă și acum câteva zile când, încălcând protocolul, l-a invitat la Chișinău pe președintele român Klaus Iohannis. Vorba e că astfel de invitații se fac oficial prin ministerul de Externe, pe care Dodon l-a fentat, acționând cu de la sine putere. Evident că nu va fi luat în serios la București. Agitația lui stranie este un semn al disperării. S-a pomenit izolat pe plan internațional. În afară de Moscova, celelelate câteva vizitele peste hotare au fost acceptate mai curând din complezență sau curiozitate decât din rațiuni politice. Un președinte care afirmă că nu vrea să fie într-un coș cu ucrainenii, întrucât aceștia ar avea un conflict armat pe teritoriul său, nu-și dă seama pe ce lume se află. Dacă ar deține efectiv puterea, R. Moldova s-ar pomeni în situația lui ingrată de paria – despărțită de vecini și desconsiderată de toată lumea.

Lasă un comentariu