Menu

Cronica lui Bogatu. 17.02.2018

Săptămâna curentă a produs niște enigme politice care n-ar trebui să rămână neelucidate. Prima dintre ele ar fi demisia lui Renato Usatîi din funcția de primar al Bălțiului. Retragerea sa provoacă deja o reacție în lanț, la Chișinău demisionând și Dorin Chirtoacă. Asta însă e o altă problemă pe care o vom dezbate cu proximă ocazie.

Azi însă ne întrebăm de ce interlopul refugiat la Moscova se retrage anume acum și ce urmărește? Ridică întrebări și gelozia sa juvenilă față de Maia Sandu pe care o numește regina gheții. Ce l-a apucat oare? Tot în cursul acestei săptămâni Republica Moldova a fost amintită într-un raport al Comunității serviciilor de informații din SUA pentru Senatul american.

Ce semnifică menționarea guvernării de la Chișinău într-un document foarte important pentru siguranța națională americană? În fine, toată lumea se întreabă ce s-a întâmplat cu forța militară a Rusiei în Siria care a încasat de la americani o lovitură ucigătoare, soldată cu sute de morți. Vom încerca să dezlegăm aceste și alte mistere de-a lungul cronicii de azi.

DE CE DEMISIONEAZĂ USATÎI?

Demisia penalului Renato Usatîi din funcția de primar al Bălțiului conține destule enigme, dar și mai multe stranietăți. Explicațiile sale privind motivele retragerii sunt pe cât de lapidare, pe atât de neclare. Deși are gură mare și este obișnuit să-și atragă toate privirile, de data aceasta pare confuz și își ascunde ochii. Uitați-vă la el, se vede și de pe lună că minte de stinge.  

Afirmațiile sale că ar demisiona pentru a provoca alegeri anticipate sunt niște povești de adormit copiii. Numai de noi alegeri nu-i arde lui Usatîi acum. Dacă și le-ar fi dorit cu adevărat, putea să le provoace oricând pentru a demonstra că, în ciuda urmăririi sale penale, este sprijinit de bălțeni. Așa însă el se retrage într-un moment de cumpănă, când partidul lui intră în disoluție, iar subordonații de la primărie sunt total debusolați și împrăștiați care încotro.

Astăzi Renato Usatîi a rămas efectiv singur și se poate baza doar pe nașul său Nikolai Grigorișin. Numai că și acesta se comportă precum un arici care și-a pierdut habitatul. Fiți atenți: și Grigorișin, aidoma finului său, își ascunde ochii.

SEDUȘI ȘI ABANDONAȚI

Colaboratorii cei mai apropiați ai lui Renato Usatîi fug precum șobolanii de pe o corabie naufragiată. Au demisionat anterior viceprimarii Igor Șeremet și Leonid Babii, șeful direcției drumurilor Serghei Pcela și alții. Aceștia lasă să se întrevadă că se retrag întrucât au fost seduși de Usatîi și abandonați de el când le era mai greu. Bomboana pe colivă o pun însă alegătorii orașului Bălți care îi întorc spatele primarului penal. 

ARUNCAT CA UN GUNOI

Oricum ai suci-o, alegerile pentru Renato Usatîi sunt acum nu o oportunitate de a se revanșa, după cum presupun unii, ci a cincea roată la căruță. Primarul interlop demisionează, deoarece a fost părăsit nu doar de colaboratori și alegători, ci și de sponsorii săi de odinioară de la Moscova. Stăpânii săi din Rusia și-au dat seama că favoritul lor de altădată, în care ei au investit din belșug, e un gunoi precum mizeria care până mai ieri nu putea fi evacuată din Bălți.

Serviciile secrete ruse au înțeles că proiectul lor numit Renato Usatîi a dat chix. De aceea, fără a sta mult pe gânduri, l-au aruncat la coș. Ca rezultat, Renato Usatîi, a rămas cu buzele umflate: fără bani și fără protecție. Acum se retrage cu coada între picioare pentru a-și linge rănile, așteptând să vină niște zile mai bune.

GELOS PE MAIA

În noile condiții, metamorfoze ciudate se întâmplă cu Renato Usatîi. Dintr-un playboy foarte încrezut în sine s-a transformat într-un smiorcăit.

Se arată gelos pe Maia Sandu, reproșându-i că s-ar fi întâlnit în secret cu Vlad Plahotniuc. Deși aceasta neagă vehement că s-ar fi întâlnit cu liderul PDM, interlopul fugar nu contenește să-și ridice poalele în fața camerelor de luat vederi.

SE PLÂNGE DE "REGINA GHEȚII"

Renato Usatîi se plânge că liderul PAS ar fi trădat parteneriatul dintre ei, o acuză pe Maia Sandu că uitat cum au luptat ei cândva împreună împotriva guvernării și oligarhiei, se arată nedumerit de nepăsarea și răceala ei față de el, numind-o "regina gheții".

Asta e. Omul se simte abandonat de toți. De bălțeni, de foștii tovarăși de drum, de regina gheții, și, reiterez, ceea ce e cu adevărat grav pentru el, de foștii săi stăpâni de la Moscova, care l-au dat la o parte pentru a destabiliza situația din Republica Moldova, înainte de alegerile parlamentare, prin provocarea alegerilor locale anticipate. 

CU OCHII PE MOLDOVA

Serviciile de intelligence de peste Ocean atenționează senatorii americani asupra situației din Republica Moldova. Acum câteva zile, directorul Comunității Naționale de Informații a Statelor Unite a prezentat un raport pentru comitetul de resort al Congresului american. Este vorba de o uzanță politică americană. Atare rapoarte sunt elaborate cu regularitate de agențiile de informații pentru Congresul SUA. 

Și de data aceasta Dan Coats, directorul Comunității Naționale de Informații, a abordat probleme de stringentă actualitate care pot să afecteze interesele globale ale SUA. Printre acestea, în actuala conjunctură politică, se numără, de exemplu, conflictul din Siria, experiențele nucleare ale Coreii de Nord, amenințarea numită Iran, amestecul Rusiei în viața politică americană, concurența neloială a Chinei, securitatea energetică a UE, misiunile NATO, situația Israelului etc. Menționarea guvernării de la Chișinău în acest context este pe cât de surprinzătoare, pe atât de simptomatică. 

E la mintea oricui că referințele la Republica Moldova în raportul Comunității Naționale de Informații nu au cum fi întâmplătoare. Acest fapt, coroborat cu invitarea la Washington a ministrului de Externe Tudor Ulianovschi și mai apoi a liderului PAS, este de-a dreptul simptomatic, demonstrând că SUA este preocupată de destinele Republicii Moldova. 

Washingtonul e cu ochii pe Chișinău pentru că acesta din urmă contează din punct de vedere strategic: se află în spatele Ucrainei în război cu Rusia și intră în sfera naturală de interes național al României. În aceste condiții, SUA nu are cum să rămână impasibilă: vor proteja cursul european al Chișinăului și vor descuraja ingerințele Moscovei în  Republica Moldova. 

ZDROBITĂ DE SUA

Se pare că în Siria a avut loc prima bătălie armată ruso-americană de proporții de după războiul din Coreea din anii 1950–1953. În urma acestei ciocniri sângeroase, câteva sute de mercenari ruși au fost omorâți sau răniți. 

Confruntarea a avut loc la 7 februarie, dar informații exacte despre acest incident apar de abia acum. Potrivit revistei Bloomberg, mercenarii ruși din compania militară privată Wagner au atacat pozițiile forțelor armate ale opoziției siriene sprijinite de SUA în tentativa de a cuceri niște câmpuri petroliere din regiunea Deir Ezzor.

Pentru a opri ofensiva rușilor, în luptă au intrat trupele speciale și aviația americană. În urma contraofensivei americane, ar fi fost uciși peste 200 de mercenari ruși, alte câteva sute de persoane fiind rănite. Reutres consideră că și-au pierdut viața nu mai puțin de 2.300 de mercenari ruși.

Moscova a încercat să treacă sub tăcere subiectul, dar sub presiunea dezvăluirilor din mass-media, a recunoscut joi moartea doar a cinci militari.  

Însă nu doar mass-media occidentală, ci și politicienii din opoziția rusă consideră că oficialitățile de la Moscova ascund cifra reală a cetățenilor ruși uciși în luptele din Siria de la 7 februarie. Candidatul pentru alegerile prezidențiale Grigor Iavlinski, de exemplu, consideră că informațiile despre pierderile reale sunt secretizate de ani buni, acum însă numărul victimelor e foarte mare și Kremlinul este dator să elucideze acest caz.

Oricum, confruntarea armată ruso-americană din Siria a dovedit superioritatea netă a forței militare a SUA. Pe de altă parte, această ciocnire trezește o mare îngrijorare în lume, întrucât arată că antrenarea supraputerilor într-un conflict regional poate să degenereze într-un război mondial. Ferească sfântul! 

Așa stau lucrurile, scumpi prieteni. Nu pierdeți cronica istoriei care se scrie sub privirea noastră.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.