Cronica lui Bogatu 18.03.2017

Embed:
În exercițiul funcției

O premieră absolută pentru Republica Moldova: săptămâna curentă  a fost reținut pentru corupție un ministru în exercițiul funcțiunii. Și acest demers justițiar, și investigația spălării a circa 22 de miliarde de dolari pe care caută s-o împiedice serviciile secrete ruse, și încercarea Chișinăului de a prelua controlul asupra frontierei răsăritene  au ceva în comun, și anume faptul că fac parte dintr-un efort de repudiere a condiției umile de republică bananieră pe care am moștenit-o de la regimul de ocupație sovietică.

Ministru încarcerat

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție l-au reținut, în dimineața zilei de miercuri, pe ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, după o serie de percheziții la locul lui de muncă, dar  și la domiciliul acestuia.

El este încarcerat pentru 72 de ore, fiind suspectat de  luare de mită în dosarul tentativei de înstrăinare a unor terenuri ce aparţin Colegiului Național de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău cu sediul în Stăuceni. Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a dat dovadă de deschidere și a oferit detalii, în cadrul unui briefing.

Când oamenii intră în politică nu pentru a servi națiunea, ci pentru a se pricopsi pe seama ei, când funcția publică este folosită de înalții demnitari pentru a pune la mezat averea statului, acesta este un semn clar al republicii bananiere. 

Ca în cărțile lui Marquez

Rostind cuvintele ”republică bananieră”, vrând nevrând, ne imaginăm ori o țară sud-americană, ori o fostă colonie africană  în care toată lumea, de la un capăt la altul, cultivă banane, portocale sau curmale, iar președintele-dictator, el lider maximo, ține interminabile discursuri moralizatoare și își pălmuiește nevasta în direct la televizor, ca în romanele lui Marquez. Or, sintagma nu trebuie înțeleasă mot a mot.

Banana ca eufemism

Expresia ”republică bananieră” e un eufemism, firește. O alegorie inventată de scriitorul O. Henry pentru un stat mic și slab, cu o economie nediversificată, dependent de monocultură și capitalul speculativ străin. Aceasta  îmbracă forme diverse, uneori surprinzătoare. Poate fi un paradis fiscal precum Panama sau, de ce nu, o mașină de spălat. Da, ați auzit bine! O mașină, dar  nu de spălat vase sau rufe, ci bani, după cum fusese mai mulți ani, s-o spunem pe șleau, Republica Moldova.

O chiuvetă de spălat

A fost, dar nu mai vrea să fie o penibilă chiuvetă în care tenebre cercuri de interese din fosta metropolă își spală miliardele. Încercările Chișinăului de a opri instalația moldovenească a  spălătoriei ruse de bani murdari au ajuns să facă săptămâna curentă deliciul presei internaționale.

Trăsătura comună

Oricât de diferite ar fi republicile bananiere,  trăsătură lor comună este faptul că ele reprezintă o întreprindere monopolistă clandestină al cărui singur scop este adesea furnizarea de profituri  pentru o obscură corporație  transnațională.

Această corporație transnațională, în cazul albirii de  bani negri prin Republica Moldova,  este reprezentată de grupuri oligarhice apropiate puterii de la Moscova, potrivit agenției Reuters, care publică miercuri o investigație proprie a tentativelor Kremlinului de a da peste cap, prin șantaj și hărțuirea oficialilor moldoveni, ancheta asupra așa-zisului "RUSSIAN LAUNDROMAT".

Platon la butoane

Referindu-se la nota oficială transmisă de Pavel Filip și Andrian Candu ambasadorului Rusiei la Chișinău,  agenția subliniază că abuzurile la adresa oficialilor moldoveni, încercarea de a asmuți Interpolul împotriva lor, s-au întețit odată cu avansarea dosarului CNA privind spălarea prin băncile moldovenești a uriașei sume de  22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă. Reuters arată că mașina de spălat bani era butonată  la fața locului de mafiotul Veaceslav Platon care, înainte de a fi arestat, afirma într-un interviu că pentru Republica Moldova a fi o mașină de spălat bani pentru Laundromat-ul rusesc este un mare noroc.

Cui îi stă în gât?

Comentând poziția Chișinăului, care consideră că demnitarii moldoveni sunt supuși unui tratament  degradant la indicația unuia dintre serviciile speciale rusești, Reuters spune lucrurilor pe nume, precizând că este vorba de FSB – Serviciul Federal de Securitate. De unde și concluzia că anchetarea moldovenească a ”Laundromat”- ului îi stă în gât. Și nici nu-i de mirare dacă ne amintim de celebra investigație, supranumită ”Panama Papers”,  care a descoperit în offshore-ri miliardele violoncelistului Roldighin, un vechi camarad al președintelui rus.

Nu i-a sărit țandăra

În ciuda scandalului iscat, MID-ul nu și-a ieșit din balamale, după cum adesea i se întâmplă, iar Grigori Karasin, ministrul-adjunct de Externe al Rusiei, nu și-a anulat vizita programată în Republica Moldova, fapt ce spune două lucruri. Primul: informațiile și concluziile Chișinăului din nota de protest sunt adevărate. Și al doilea. Reproșurile făcute  Moscovei și-au atins ținta.

Premierul a plusat

Este simptomatic  faptul că premierul Pavel Filip, în cadrul întrevederii cu adjunctul ministrului rus de Externe, nu a reiterat obiecțiile expuse anterior, ci a plusat, cerându-i Moscovei să înceteze să trateze selectiv exportatorii moldoveni, să ridice embargoul pentru 7 întreprinderi vinicole încă discriminate pe piața rusească, să renunţe la impunerea taxelor vamale pentru 19 categorii de mărfuri moldoveneşti.

Doar escrocherie

De multe ori suntem tentați să vedem îndărătul acțiunilor întreprinse de unele state  calcule politice, deși la mijloc nu-s decât  niște ordinare interese meschine. Așa fiind, uneltirile unor grupuri de interese de la Moscova împotriva Republicii Moldova trebuie fixate  în hotarele lor adevărate. Ca aparținând  nu politicii de stat, ci escrocheriei sub paravanul statului.

Ca în filme

Să coborâm însă de la înălțimile relațiilor internaționale cu picioarele pe pământ. Trei persoane cu serioase antecedente penale au fost reținute deunăzi la frontiera moldo-ucraineană. Poliția le-a detectat noaptea, ca în filmele cu spioni, datorită camerelor termale.

Stat fără hotar

Ulterior s-a constat că au fost capturați niște infractori căutați de ani buni pentru săvârșirea unor jafuri. De ce stărui asupra acestui subiect demn mai mult de o cronică polițienească? Pentru că într-un pătrar de veac de la proclamarea independenței încoace, majoritatea absolută a tâlharilor, violatorilor, gangsterilor, sceleraților de tot felul au scăpat basma curată tocmai în urma faptului că hotarul moldo-ucrainean e ca și inexistent.

Condiții propice

Noile raporturi  cordiale dintre Kiev și Chișinău creează condiții propice pentru instalarea unui control efectiv de ambele părți ale graniței dintre cele două state. Primul pas ar putea fi instituirea unui punct vamal moldo-ucrainean  la Cuciurgan.

Asupra acestui fapt președintele  Poroșenko și premierul Filip au convenit în cadrul ultimei lor întâlniri. Însă înțelegerea dintre Chișinău și Kiev a pus deja pe jar Tiraspolul care a intrat în panică, plângându-se cum că Ucraina și Republica Moldova ar urmări uciderea prin asfixiere a autoproclamatei republici nistrene.

Degeaba vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Balan încearcă să tempereze spiritele, explicând că punctul vamal e indispensabil pentru combaterea contrabandei și migrației ilegale. 

Cu nărav

Și cum s-a învățat cu nărav, Tiraspolul, în disperare de cauză, se dedă la provocări deșănțate. Joi, lângă Tighina reprezentanții  autoproclamatei republici nistrene l-au reținut Gheorghe Cavcaliuc,  șeful-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, acesta fiind lăsat să treacă de postul de control abia după 15 minute, când au intervenit membrii delegației Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului.

Zugzwang

Tiraspolul se agită pentru că-i fuge pământul de sub picioare. Chișinăul trebuie să profite de conjunctura favorabilă pentru a prelua controlul asupra hotarului de est. Dacă va ezita, Ucraina se va pune la adăpost, îngrădindu-se de pericolul rusesc. Pentru Transnistria nu vor exista nici ieșiri, nici intrări. Astfel, Moscova, nu are soluții bune la Nistru. E o stare numită în șah zugzwang, când  jucătorul  are la dispoziție numai mutări dezavantajoase, iar cea mai proastă dintre ele ar fi dezghețarea conflictului.

Necaz fără uninominal

În încheiere, despre alegerile din Olanda, unde Partidul Popular al premierul Mark Rutte a învins partidul euroscepticului Geert Wilders. Totuși, deși e pe primul loc, învingătorul, din cauza sistemului proporțional, are doar 33 de mandate din 150 și pentru a forma guvernul partidul său va trebui să intre în coaliții, nu-i exclus, cu  partidul sindicaliștilor, identificându-se cu filozofia lor. Acesta este defectul votului proporțional care impune dictatul minorității asupra majorității. Sistemul majoritar uninominal, despre care se discută la noi, dimpotrivă, avantajează partidele câștigătoare și îi garantează electoratului că aleșii săi, dacă ajung la putere, vor promova politica majorității învingătoare, nu a minorității perdante. 

Așa stau lucrurile, scumpi prieteni. Să auzim numai de bine și nu pierdeți cronica istoriei care se scrie sub privirea noastră.

Lasă un comentariu