Cronica lui Bogatu, 11.11.2017

Cronica lui Bogatu, 11.11.2017
Embed:
Acum câteva zile, Jurnal TV a făcut o apologie a crimei, transformându-l pe killerul Vitalie Proca, condamnat în România la ani grei de detenție pentru tentativă de omor la comandă, într-un erou al zilelor noastre. Colegul Nicolae Negru de la Ziarul Național a calificat interviul cu ucigașul de la Jilava drept o făcătură. Dar cum a fost posibil, se întreabă mai mulți jurnaliști și politicieni, ca un killer al mafiei ruse să ofere un interviu fluviu dintr-o închisoare românească? Răspunsul la această întrebare care, bănuiesc, este astăzi pe buzele tuturor, îl găsiți în cronica de azi. Voi arăta motivele pentru care banii UE, în ciuda lucrăturii unor partide de la noi, vin la Chișinău în termenele stabilite. În încheiere veți afla ce urmărește președintele Trump prin vânzarea de arme letale către Ucraina, tranzacție aprobată joi de Casa Albă.

Transilvania țintește Victoria

În Cronica de sâmbăta trecută comentam o expansiune fără precedent la est de Prut a investitorilor români, încurajați și de guvernul de la București, și de cel de la Chișinău. Vorbeam despre intrarea masivă și iminentă a companiilor românești pe piața gazului natural și pe cea a energiei electrice. Nu este o excepție nici sistemul bancar din Republica Moldova. Săptămâna aceasta Banca Transilvania a confirmat printr-un comunicat oficial că vrea să cumpere pachetul majoritar de 39 la sută de la Victoria Bank, a treia cea mai mare bancă de la Chișinău. Aceasta și celelalte două cele mai mari bănci (Agroindbank și Moldindcombak) au la ora actuală cea mai mare parte a pachetelor de acțiuni blocate în urma furtului miliardului, fiind taxați preponderant deținătorii de acțiuni din Rusia. Implicarea băncii românești rezolvă problema, vechii proprietari suspecți fiind eliminați. Participația ei inițială va constitui 39 la sută din capitalul băncii. Ulterior, Transilvania, în parteneriat cu BERD, urmează să achiziționeze și restul acțiunilor Victoria Bank. Și lucrurile nu se opresc aici. Zilnic se anunță noi proiecte de integrare economică a României și Republicii Moldova. Vorbesc de recunoașterea în România a diplomelor de licență ale medicilor moldoveni. Toate acestea nu fac decât să probeze concluziaanterioară că România are o strategie nouă de recâștigare economică a Basarabiei.

Totuși, banii UE vin la timp

Arătam acum o lună că în ciuda unor polemici din Parlamentul European, apărute din rațiuni înguste de partid, R. Moldova va primi în termenul stabilit banii europeni. Și asta pentru că orice guvernare, iar Comisia Europeană nu constituie o excepție de la această regulă, se conduce nu de interesele particulare, ci de cele generale. Bruxellesul nu avea cum să lase în plină iarnă fără susținerea sa Chișinăul, confruntat cu riscurile revanșei ruse. Și iată că am avut dreptate noi, nu umblătorii și umblătoarele de pe malul Bâcului care băteau pragurile Parlamentului European pentru a lipsi R. Moldova de ajutorul financiar occidental. Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru comerț, în urma unei întrevederi la Chișinău cu premierul Pavel Filip, a confirmat că prima tranșă din ajutorul financiar de 100 de milioane de euro, promis de Uniunea Europeană, va fi debursată în termenul stabilit.Potrivit înaltului demnitar de la Bruxelles, cooperarea dintre UE și Republica Moldova este puternică și devine și mai puternică.

Volumul comerţului între Republica Moldova şi UE a crescut cu 15 % în comparaţie cu anul 2015, iar exporturile moldovenești ating procentajul record de 65 la sută, CSI revenindu-i doar 20 la sută. .

Sub umbrela UE

Concomitent, dinspre PE vine un semnal clar că R. Moldova se află sub tutela ocrotitoare a UE. Pentru Chișinău, Kiev și Tbilisi va fi creat un fond fiduciar care urmează să asigure o reacție rapidă și flexibilă a UE la situațiile de criză și post-criză în fața pericolului rusesc.

Necrofilii și ucigașul

Deși are faima unui trăgător prost, asasinul plătit Vitalie Proca le-a răpus inima unor politicieni și jurnaliști de la noi care nu se sinchisesc să-i cânte osanale. N-a mai rămas mult ca aceștia să-l bage în capul listei lor electorale. Interviul realizat de Jurnal TV cu ucigașul Vitalie Proca, condamnat pentru omor la 21 de ani de închisoare în România, miroase a necrofilie. Rareori ți-e dat să vezi o apologie a asasinului într-o emisiune televizată. Din acest punct de vedere, televiziunea Țopilor a bătut toate recordurile nesimțirii.

Colegul Nicolae Negru de la Ziarul Național a numit făcătură pretinsele mărturii ale ucigașului care încearcă să-l scoată basma curată pe Usatîi și să pună în cârcă liderului PDM atentatul la viața afaceristului Gorbunțov.

Spusele asasinului, scrie Negru, ne prezintă un alt Plahotniuc, neglijent, riscând elementar, prostește, pe care nu îl recunoaștem în descrierea sa. Liderul PDM, de altfel, a comentat ironic nu atât interviul, cât reacțiile unor politicieni.

Jilava nu-i Lefortovo

Ei bine, dar cum a fost posibil ca declarațiile din închisoare ale unui ucigaș în serie să fie filmate și date pe post, se întreabă multă lume? Fostul premier Sturza a presupus că serviciile secrete românești l-ar fi abandonat pe Plahotniuc, devreme ce i-au permis unui killer să vorbească pentru Jurnal TV împotriva lui. E trist să constatăm că un fost înalt demnitar care a condus guvernul habar n-are cum funcționează un stat de drept. Mă văd silit să atrag atenția asupra faptului că Jilava românească nu-i Matrosskaia Tișina sau Lefortovo din Rusia. În România, ca și în celelalte țări ale UE, persoanele condamnate se bucură de drepturi. Printre acestea se numără și libertatea de exprimare.

În România, direct din închisoare au oferit interviuri pentru TV celebrul patron al Clubului Steaua Gigi Becali, oamenii de afaceri George Copos și Cristi Borcea, impresarii Ioan și Victor Becali, toți condamnați în 2014 în dosarul transferurilor ilicite. Până și criminalul profesor de yoga,Gregorian Bivolaru, care mai mult ani a fost pe lista celor mai căutați infractori din Uniunea Europeană, după condamnarea pentru violarea minorilor, a avut posibilitatea să ofere interviuri pentru canalul Digi. Acesta e secretul interviului lui Proca: s-a bucurat de dreptul la libertatea de exprimare. Într-o pușcărie din UE există mai multă libertate decât în libertatea unor regimuri cvasidespotice de genul celui din Rusia.

Pavel Filip în Israel

Prim-ministrul Pavel Filip a efectuat o vizită oficială de 3 zile în Israel. Miercuri, șeful guvernului de la Chișinău s-a întreținut cu vicepreședinta Knessetului, Tali Ploskov, iar joi s-a întâlnit cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Premierii au convenit să lanseze o nouă cursă aeriană Chișinău – Tel Aviv, Israelul mai fiind dispus să investească în economia moldovenească.

Noua cursă aeriană low cost și protecția migranților moldoveni, discutată de Pavel Filip cu Tali Ploskov, nu sunt întâmplătoare. Mulți muncitori moldoveni care lucrează în Rusia se retrag masiv în ultimul timp din fosta metropolă, iar noua lor destinație favorită este Israelul. Republica Moldova urmează acum exemplul României care întotdeauna, chiar și pe vremea lui Ceaușescu, a avut relații privilegiate cu Statul Evreu. Israelul este aliatul nostru natural pe care trebui să-l redescoperim.

Arme letale pentru Kiev

Armele letale americane pentru Ucraina, despre care se discută de trei ani de zile, vor ajunge în sfârșit la destinație. Joi, Casa Alba a semnat bugetul militar potrivit căruia Kievului i se va acorda asistență militară cifrată la 350 de milioane de dolari, bani prevăzuți în special și pentru achiziționarea armelor letale. Kievul va beneficia de arme și muniții performante, p Printre acestea numărându-se și sistemul de rachete Javelin. Experții internaționali consideră că astfel SUA presează Rusia să accepte dislocarea în Donbas a unei trupe de pacificare internaționale. Oricum, dotarea forțelor armate ucrainene, consolidate în ultimii ani de instructorii americani, cu armament letal de peste Ocean, are toate șansele să schimbe cursul războiului din Donbass.

Lasă un comentariu