Cum alegem corect lactatele

Şi acum venim că statistici curioase. Să ştiţi că, datele Biroului Naţional de Statistică arată că anual fiecare moldovean consumă peste 200 de kilograme şi produse lactate.

Producătorii autohtoni ne asigură că tot ceea ce ajunge pe mesele noastre este sută la sută sănătos. Să fie oare aşa? Noi am mers la un nutriţionist şi am aflat cât de calitative sunt produsele pe care le găsim pe rafturi, dar şi cum să le alegem corect.

În magazinele din capitală  găsim o varietate largă de produse lactate şi de multe ori, din lipsă de timp nu citim ce scrie pe etichetă. 

Nutriţionistul Sergiu Munteanu ne atenţionează că laptele pe care  este marcat indicele exact de grăsime a fost supus unui proces tehnologic şi nu trebuie să fie consumat.

De asemenea, trebuie să vă dea de gândit şi dacă laptele are un termen de valabilitate  mai mult de jumătate de an. 

Smântâna poate fi aleasă mai uşor. Fiţi doar atenţi ca pe ambalaj să nu fie scris frişcă pasteurizată şi să nu conţină agenţi de îngroşare, precum amidonul, pectina, sau coloranţi şi conservanţi.

Sergiu Munteanu spune că trebuie să fim prudenţi şi atunci când cumpărăm iaurturi, întrucât eticheta frumoasă nu este întotdeauna indicele calităţii. 

Iaurtul ce conţine 130 de kilocalorii la 100 de grame şi are un termen de valabilitate de 3 luni nu este recomandat spre consum.

De regulă, pentru falsificarea lactatelor se foloseşte uleiul de palmier, iar acesta are consecinţe nefaste asupra organismului uman.

Bacteriile lactice sunt şi sanitarii tubului digestiv, deci consumaţi lactate, dar cu băgare de seamă.

 

Lasă un comentariu