Cum sună avizele date de Comisia de la Veneția pentru schimbarea sistemului electoral în mai multe state

Embed:
Comisia de la Veneţia şi-a expus de mai multe ori părerea privind intenţia unor ţări de a-şi modifica sistemul electoral, de exemplu, în cazurile Georgiei şi Ungariei. De fiecare dată, experţii au oferit fiecărei ţări libertatea de a alege sistemul de vot potrivit, scrie portalul hotnews, care a efectuat o analiză a rapoartelor Comisiei din ultimii ani.

Concluziile experţilor au reieșit din situația politică, voința exprimată de popor şi consensul partidelor politice din parlamentele statelor vizate.

Într-un raport al Comisiei de la Veneţia din decembrie 2015 se spune că nu a fost identificat un sistem electoral perfect, pentru a fi implementat în toate țările, iar fiecare stat membru al Consiliului Europei are libertatea de a decide ce e mai bine pentru el.

Potrivit experţilor, nu are sens să căutăm un sistem electoral uniform pentru toate țările. Răspunsul ar putea fi stabilirea unor limite și permiterea fiecărei țări să decidă ce aranjamente sunt cele mai potrivite.

O altă concluzie a experţilor este că alegerea unui sistem electoral este dreptul suveran al fiecărui stat. Totuși, ar trebui să fie decis și agreat prin discuții largi și deschise în Parlament, cu participarea tuturor forţelor politice. 

În 2012, în raportul făcut de Comisia de la Veneția pe marginea modificării sistemului electoral din Ungaria, experţii au oferit mai multe recomandări, dar fără a impune un punct de vedere. Comisia a menţionat că metodele de alocare a mandatelor şi alte elemente ale legislaţiei electorale trebuie să fie determinate de un larg consens politic.

La fel a fost şi în cazul Georgiei. În 2011, experţii internaţionali au insistat că schimbarea sistemului electoral este o decizie suverană a statului.

La începutul acestei luni, experţii Comisiei de la Veneţia au venit într-o vizită în ţara noastră. Ei au discutat cu autorităţile de la Chişinău proiectul de modificare a sistemului electoral.

Comisia va examina proiectul în iunie, iar în cadrul şedinţei va ţine cont de votul celor 74 de parlamentari care l-au susţinut. Documentul, în care au fost comasate proiectele privind votul uninominal şi cel mixt, prevede ca, la următoarele alegeri, 50 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni.

Lasă un comentariu