Da pentru ASISTENȚA MACROFINANCIARĂ! Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi UE a fost semnat la Bruxelles

Embed:

Potrivit Comisarului European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, suportul bugetar din partea UE pentru realizarea a patru programe evaluate va fi alocat Republicii Moldova până la sfârșitul anului curent.

Moldova va primi 100 de milioane de euro promise de Uniunea Europeană. Acordul de finanţare dintre ţara noastră şi UE a fost semnat astăzi la Bruxelles. 

Debursările se vor face în anul 2018, în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea celor 28 de condiţii stabilite cu Uniunea Europeană.

La eveniment a fost prezent şi premierul Pavel Filip, aflat în vizită la Bruxelles.

"Pentru noi sunt importanți și banii pe care îi vom primi de la UE, dar este și mai importantă atitudinea și această încredere care ni se oferă prin semnarea acestui memorandum", a spus premierul Moldovei, Pavel Filip.

Șeful cabinetului de miniștri de la Chișinău a menţionat că Moldova şi-a asumat o serie de obligaţii.

"Noi avem 28 de condiții pentru a debursa toate 100 de milioane din cadrul asistenței macrofinanciare. În linii mari, aceste condiționalități legi, reforme, sunt legate și de justiție și fortificarea sistemului bancar și lupta împotriva corupției. Nu pot spune că sunt reforme impuse RM, sunt condiționalități pe care ni le-am dorit noi singuri, pentru că noi în primul rând suntem cointeresați să îndeplinim aceste reforme", a afirmat premierul Moldovei, Pavel Filip.

Delegaţia din Moldova a mai avut astăzi întrevederi cu mai mulţi oficiali ai UE. Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

La Bruxelles, prim-ministrul Moldoveai va avea o întrevedere şi cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Suportul bugetar din partea UE pentru realizarea a patru programe evaluate va fi alocat Republicii Moldova până la sfârșitul anului curent. Despre acest lucru a anunțat astăzi Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, în timpul întrevederii cu Prim-ministrul Pavel Filip.

Despre semnarea acordului de finanţare dintre ţara noastră şi Uniunea Europeană, privind asistenţa de 100 de milioane de euro vorbim cu invitatul special în platoul Primelor Ştiri, analistul politic Petru Bogatu.

Lasă un comentariu