DA pentru finanţare. Parlamentul European a votat acordarea a 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Embed:

Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a dat astăzi votul de principiu pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro destinată Republicii Moldova. Pentru această decizie au votat 575 de eurodeputaţi au votat pentru, în timp ce 76 s-au pronunţat împotrivă, iar 46 s-au abţinut.

Un detaliu important este că Parlamentul European nu a impus autorităţilor moldoveneşti să renunţe la reforma electorală în schimbul banilor, aşa cum au propus câţiva europarlamentari şi o parte a opoziţiei de la Chişinău. 

Cele 100 de milioane de euro pe care UE intenţionează să le ofere Moldovei vor fi transferate în trei tranșem, până la sfârşitul anului viitor. Este important că prima tranşă ar putea ajunge în trezoreria moldovenească peste câteva luni, cel mai probabil în decembrie. Acest ajutor financiar va fi folosit de Guvern pentru pentru stabilizarea economică a ţării și pentru implementarea reformelor structurale structurale.

E important de menţionat că 60 de milioane de euro vor fi acordate sub formă de credit, iar 40 de milioane - sub formă de grant, adică ţara noastră nu va trebuie să le ramburseze. Decizia de a oferi aceşti bani a fost votată de către o majoritate covârşitoare a europarlamentarilor, chiar dacă la dezbaterile de aseară, care au precedat votul, polemicile au fost aprinse.

Înainte de vot, raportorul pe acest proiect, europarlamentarul Sorin Moisă a declarat în plenul Parlamentului Europeană că, citez: "Uniunea Europeană este și va rămâne alături de cetățenii Republicii Moldova şi este gata să ofere, la nevoie, sprijin economic, dar cerând, în același timp, întărirea democrației și consolidarea statului de drept".

El a menţionat că această asistenţă va fi însoțită de un ambițios program de reforme, agreat cu autoritățile moldovene, care va viza, în principal, lupta împotriva corupției, independența justiției, şi o mai bună guvernare bancară, financiară şi energetică.

"Ar fi păcat de Dumnezeu să dăm noi, Europa în ansamblu, un semnal de natură geopolitică, de distanțare față de Moldova, refuzându-i un ajutor, cu atât mai mult cu cât vine acompaniat de foarte multe condiționalități transformatoare pentru Moldova", a afirmat europarlamentarul, Sorin Moisă.

Deputatul european Siegfried Mureșan susţine într-un comunicat că banii vor fi transferați ţării noastre dacă autoritățile de la Chișinău vor îndeplini condițiile legate de progrese concrete în domenii precum combaterea corupției, independența justiției, întărirea statului de drept, a sistemului bancar și respectarea sistemului parlamentar. Şi alţi europarlamentari au declarat că banii trebuie să ajungă în infrastructură, la cetăţenii Moldovei.

"Am susținut această propunere pentru acordarea asistenței macrofinanciare Moldovei pentru că, din punct de vedere geopolitic, este important să susținem statele din fosta Uniune Sovietică, mai ales asupra cărora Rusia continuă să pună o presiune uriașă. Ele au nevoie foarte mare de UE, mai mult decât de Rusia", a afirmat eurodeputatul din partea PPE, Jiri Pospisil.

Eurodeputata Monica Macovei a cerut retragerea proiectului privind asistenţa financiară de 100 milioane de euro pentru cetăţenii moldoveni, precizând că banii europeni trebuie să ajungă la unele partide.

"În al doilea rând, banii trebuie să ajute și să susțină partidele mici și mijlocii, cât mai multe partide", a declarat eurodeputata din partea ECR, Monica Macovei. 

Atât astăzi, cât şi în cadrul dezbaterilor de aseară,majoritatea parlamentarilor europeni s-au pronunţat pentru acordarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova. În timp ce unii consideră că nu este nevoie de condiționalități, pentru că acestea se regăsesc în acordul cu FMI, alții au fost mai rezervaţi.

"Voi vota pentru această asistență acordată Republicii Moldova. Oamenii din Republica Moldova au suferit poate mai mult decât oamenii din orice altă țară în tranziție, începând cu deportările din Siberia și terminând cu această tranziție care parcă nu se mai încheie în Moldova", a spus europarlamentarul, Teodor Stolojan.

Unii europarlamentari sunt de părerea că banii ar trebui acordaţi, dacă ţara noastră va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, privind modificarea sistemului electoral. Alţii eurodeputaţi s-au împotrivit, întrucât o asemenea condiţie contravine valorilor europene.

"Comisia de la Veneția a explicat lipsa de oportunitate a acestei legi electorale. Retrageți acest proiect de lege electorală. El nu are nimic de a face urgențele societății moldovenești", a comentat europarlamentarul, Cristian Preda.

"Uniunea Europeană trebuie să-și respecte propriile valori și din aceste valori face parte faptul că niciodată nu-și poate permite să intervină în elemente de suveranitate ale unui stat. Uniunea Europeană nu poate cere unui stat membru un anumit tip de lege electorală", a precizat europarlamentarul, Norica Nicolai.

"Dreptul electoral din Republica Moldova nu e treaba noastră", a comentat europarlamentarul, Knut Fleckenstein.

"Cred că reformele care vor fi generate prin acest pachet sunt mai importante decât simpla discuție despre reforma electorală", a afirmat europarlamentarul, Sorin Moisă.

Cele 100 de milioane de euro vor fi acordate Moldovei în trei tranșe.

Lasă un comentariu