Da! Pentru referendum. Suspendarea lui Chirtoacă va fi organizată pe 19 noiembrie

Embed:

Locuitorii Capitalei vor fi chemaţi la urne în data de 19 noiembrie. Consiliul Municipal Chişinău a decis astăzi să organizeze în acea dată referendumul de demitere a edilului suspendat Dorin Chirtoacă. Şedinţa s-a lăsat din nou cu scandal. 

Desfăşurarea referendumului în data de 19 noiembrie a fost susţinută de 26 dintre 41 de consilieri locali. Împotriva deciziei au votat doar 15 membri ai Partidului Liberal care au participat la şedinţa de astăzi. Şedinţa s-a lăsat cu scandal.

Consilierii liberali i-au acuzat pe cei de la Partidul Popular European de faptul că ar colabora cu socialiştii. Pentru revocarea din funcţie a lui Dorin Chirtoacă este nevoie de un vot în plus la cele adunate de edil la scrutinul din 2015. Atunci, pentru candidatura lui Chirtoacă au votat în jur de 160 de mii de chişinăuieni.

"Toate haitele, adunate aici, aduse, pe teritoriul străvechi al românilor, s-au aruncat asupra lui, domnul primar Chirtoacă", a zis consilierul PL, Vasile Petrea.

"Dacă vreţi să lingeţi papucii la socialişti şi, prin ei, Kremlinului, mergeţi înainte", a menționat consilierul PL, Ion Cebanu.

"Oamenii au dreptul să îşi aleagă un primar. Să oferim acest drept oamenilor. În rest, liberalii nu au decât să facă spume la gură", a spus consilierul PPEM, Ruslan Codreanu.

Pentru revocarea din funcţie a lui Dorin Chirtoacă este nevoie de cel puţin 161 de mii de voturi.

"Întrebarea să sune în felul următor:  Susţineţi revocarea din funcţie a primarului general a municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă?", a conchis consilieul PSRM, Ion Ceban.

Comisia Electorală Centrală urmează să aprobe data votată de consilieri. Potrivit membrilor CEC, organizarea referendumului este legală, chiar şi în condiţiile în care Dorin Chirtoacă este suspendat din funcţie.

"În cazul în care a fost diferit justiţiei pentru careva infracţiuni primarul poate fi suspendat din funcţie până la soluţionarea definitivă a cauzei şi pe această perioadă nu pot fi organizate alegeri locale noi. Deci referendumul poate avea loc, dar nu pot avea loc alegeri locale noi", a afirmat, prin telefon, secretarul CEC, Veaceslav Agrigoroae.

Hotărârea CMC a fost aprobată, după ce ieri Curtea de Apel a dat undă verde organizării plebiscitului. Magistraţii au respins, în acest mod, recursul primarului suspendat prin care a cerut anularea deciziei primei instanţe.

Edilul suspendat al Capitalei se află în arest la domiciliu. Chirtoacă este judecat pentru luare de mită și trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată. Totodată, în alt dosar, primarul este suspectat şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Dorin Chirtoacă este edil al municipiului Chişinău de nouă ani. Acum se află la cel de-al treilea mandat care expiră în 2019.

Lasă un comentariu