Decizia Curții Constituţionale: Preşedintele ţării nu poate fi membru de partid şi nu poate promova interesele unei formaţiuni politice

Embed:

Preşedintele ţării rămâne fără posibilitatea de a fi membru de partid şi nu poate promova sub nici o formă interesele unei formaţiuni politice. Curtea Constituţională a respins sesizarea deputatului socialist Vlad Batrîncea, care a contestat norma care stabileşte că şeful statului nu poate fi afiliat politic. Astfel, Igor Dodon nu poate reveni în PSRM, pe durata mandatului prezidenţial.

Magistraţii Înaltei Curţi şi-a argumentat decizia prin faptul că președintele ţării are un angajament juridic faţă de întreg poporul şi trebuie să fie o putere neutră.

Avocatul care l-a reprezentat pe socialistul Vlad Bătrîncea şi-a susţinut pledoaria pe ideea că exercitarea funcţiei de şef al statului nu intră în contradicţie cu activitatea în cadrul unui partid.

"Cunoscând că în condițiile Republicii Moldova partidele își desemnează ca candidat la funcția de președinte anume conducătorul partidului, câștigul scrutinului electoral duce la decapitarea partidului", a afirmat avocatul, reprezentatul lui Vlad Bătrîncea, Fadei Nagacevschi.

De cealaltă parte, reprezentatul Parlamentului a explicat că un preşedinte care este membru de partid nu poate fi un arbitru în societate.

"Președinții aleși prin vot popular continuă să joace rolul de putere neutră și nicidecum reprezentant a unui partid politic", a zis reprezentantul Parlamentului, Valeriu Cuciuc.

Reprezentatul Guvernului i-a reproşat socialistului Vlad Bătrâncea că ignoră interesul naţional privind instituţia prezidenţială.

"Autorul este preocupat mai degrabă nu de modul de exercitare a funcției de președinte al țării sau de statutul acestei funcții, el se preocupă, din punctul nostru de vedere, de construcția de partid", a spus reprezentantul Guvernului, Eduard Serbenco.

Igor Dodon, care a continuat să fie implicat în activitatea formaţiunii socialiste şi după ce a fost ales preşedinte de ţară, a calificat drept "stranie şi excepţională" norma care acum îi interzice să fie, oficial, socialist.

"Vă amintesc că în 26 de ani de independenţă, niciun preşedinte al Republicii Moldova nu a avut interdicţie să fie membru de partid. Risc să presupun că acest pas a fost iniţiat special pentru PSRM ,în speranţa că pleacă Dodon şi partidul va scădea în preferinţele cetăţenilor", a menționat şeful statului, Igor Dodon.

Practica altor ţări, printre care Bulgaria, Estonia, Polonia şi Ungaria, arată că șeful statului nu trebuie să fie membru de partid.

"Un președinte de partid care nu și-a suspendat calitatea sa de membru de partid sau se consideră că este un lider de partid, obiectiv niciodată nu va putea promova probleme de interes general ale poporului", a afirmat doctorul în drept Nicolae Osmochescu.

Norma care stabileşte că preşedintele Republicii Moldova nu poate fi membru de partid se regăseşte în Codul Electoral şi a fost adoptată de Parlament în iunie 2016.

Lasă un comentariu