Decizie asumată! Andrian Candu: Moldova vrea să fie respectată de parteneri

Embed:

Chişinăul este gata să-şi asume consecinţele după declararea vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, persona non-grata. Declaraţia îi aparţine președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a oferit un interviu pentru presa ucraineană.

Șeful Legislativului a menționat că guvernarea s-a expus într-un mod pașnic față de organizarea manifestaţiilor dedicate celei de-a 25-a aniversări de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, dar nu a fost auzită.

Candu a mai declarat că Moldova și-a respectat mereu partenerii externi şi vrea ca acest lucru să fie reciproc. Iar dacă nu se întâmplă aşa, atunci se va insista asupra unei atitudini corecte.

Unii experți internaționali susțin că autoritățile de la Moscova stau în spatele scenariului cu avionul întors din drum în care se afla și vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, analistul politic Anneli Ute Gabanyi spune că Guvernul de la Chișinău a încercat pe cale diplomatică să evite această situație, însă Kremlinul nu a dorit acest lucru.

"Este interesant de constatat că domnul Rogozin a acționat ca un agent provocator. Provocarea a fost plănuită și putea fi evitată, pentru că autoritățile moldovenești au încercat să rezolve problema pe cale diplomatică, să spunem calmă, liniștită și în afara spectatorilor internaționali", a afirmat analistul politic Anneli Ute Gabanyi.

Gabanyi a menționat că țara noastră a opus o rezistență curajoasă, chiar dacă autoritățile de la Kremlin au dorit să-și impună viziunea lor asupra reglementării diferendului transnistrean.

"Este sigur că Moscova este supărată, ca să spunem așa, geopolitic, dar și emoțional. Este și o lovitură pe care Guvernul din Chișinău a dat-o. O rezistență curajoasă și tot mai curajoasă împotriva încercărilor Moscovei de a se impune, respectiv de a impune și chiar de a acredita și în fața reprezentanților din Occident anumite măsuri cerute de Tiraspol", a spus analistul politic Anneli Ute Gabanyi.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata pe teritoriul Moldovei acum două zile. Decizia a fost luată de Guvern, după ce Ministerul de Externe a cerut ca Rogozin să fie declarat persoană indezirabilă cu interdicție de intrare și tranzitare a teritoriului țării noastre. Săptămâna trecută, vicepremierul rus urma să ajungă la Tiraspol, însă avionul în care se afla politicianul a fost întors din drum, după ce autoritățile aeronautice de la Bucureşti i-au interzis să le survoleze spațiul aerian.

Lasă un comentariu