Declaraţie importantă. Vlad Plahotniuc: Trupele ruseşti din Moldova trebuie retrase

Embed:

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a cerut, la New York, retragerea trupelor rusești din estul țării noastre. Într-un discurs ținut de Vlad Plahotniuc la Consiliul Internaționalei Socialiste, în calitatea sa de vicepreședinte al acestei importante structuri internaționale, democratul a mai cerut schimbarea actualului format de menținere a păcii din regiunea transnistreană, din unul militar, în unul civil. 

Vlad Plahotniuc a declarat că  Republica Moldova s-a bazat în ultimii 25 de ani pe diplomaţie multilaterală şi au fost încercate diferite idei şi propuneri conceptuale de rezolvare a conflictului trasnistrean. Doar că, deocamdată, nu se vede un rezultat important în soluționarea definitivă a probleme

"În toţi aceşti ani, formatul de negocieri 5+2 nu ne-a oferit rezultatul pe care ni-l dorim. Am reuşit, mai degrabă, să păstrăm din inerţie un status quo, care contravine intereselor Moldovei", a declarat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Administraţia separatistă de la Tiraspol nu vrea să înţeleagă şi nu acceptă nicio propunere politică din partea Chişinăului, a mai spus liderul democraților din Moldova. Negocierile nu au dat rezultate, dar au creat condiţii pentru dialog şi lansare a platformelor pentru soluţionarea problemelor stringente pe care le au locuitorii din stânga Nistrului, a adăugat preşedintele PDM.

"Chiar dacă nu ne-am atins scopul, măcar de pace am avut parte, lucru ce ne-a bucurat. Această iluzie a dispărut însă odată cu evenimentele care au avut loc în 2008, în Georgia. După ce au fost încălcate principiile de securitate, ne-a pierit orice speranţă. Totul a pornit după ce în 2014, vecinii noştri din Ucraina au pierdut Crimeea, iar în Donbass a izbucnit un conflict militar", a afirmat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a mai declarat că trupele ruseşti de menţinere a păcii din regiunea transnistreană trebuie să fie transformate în misiune civilă sub mandat international.

"La acest forum, vreau să vă amintesc despre cererile legitime ale autorităţilor Moldovei: să fie finalizată procedura de evacuare a  armatei şi a muniţiilor ruseşti de pe teritoriul ţării, decizie adoptată la summitul OSCE din 1999, de la Istanbul.  Eu cred că aici, la New York, unde se află sediul ONU, este locul potrivit unde putem încă o dată să ne spunem poziţia în speranţa că vom fi susţinuţi", a spus preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a mai a propus ca în toamna acestui an să fie organizată la Chişinău o conferinţă internaţională dedicată securităţii regionale.

Liderul democraților participă la Consiliul Internaționalei Socialiste în calitate de vicepreședinte al organizației. Internaționala Socialistă a fost înființată în 1951, iar în prezent peste 150 de partide din 100 de țări fac parte din organizație. Partidul Democrat din Moldova este membru cu drepturi depline al Internaţionalei Socialiste din anul 2012.

Lasă un comentariu