Defrișări ilegale într-un sat din raionul Edineț. Autoritățile locale sunt acuzate că nu iau măsuri pentru a salva pădurea

Embed:

În pădurea din preajma satului Brătușeni, raionul Edineț, au loc defrişări ilegale de copaci, iar sătenii sunt revoltaţi de faptul că autorităţile locale nu fac nimic pentru a-i împiedica pe hoţi să taie arborii. Primarul localităţii, la rândul său, se plânge că nu are bani pentru a angaja paznici.

Ultima dată, hoţii au dat lovitura acum două zile, iar, aşa cum pe timp de iarnă accesul în zonă este blocat, lemnele furate le-au transportat cu săniile.

Sătenii din Brătușeni afirmă că nu este prima dată când hoţii taie ilegal copaci din pădure şi vând apoi lemnele la un preț mai mic decât cel de pe piață. 

Localnicii acuză autoritățile locale că nu întreprind măsuri pentru a proteja pădurea.

În replică, primarul localităţii afirmă că în bugetul local nu sunt suficienţi bani pentru a angaja paznici în pădure.

"Nimeni nu vrea să păzească pădurea fără ca să fie plătit. Primăria sau poliţistul de sector nu sunt în stare să supravegheze non-stop acel loc, pentru că este departe, iar iarna transportul nu are acces acolo", a spus primarul satului Brătușeni, Edineț, Mihail Andruh.

Inspectorii ecologici din Edineț urmează să stabilească valoarea pagubelor provocate de hoții de lemne. Dacă vor fi identificaţi, aceştia riscă amenzi de până la 1.500 de lei şi vor trebui să achite daunele aduse mediului.

"O să mergem împreună cu poliția la fața locului, o să vedem toate tăierile acestea care au fost, o să vedem ce tip de vegetație a fost tăiat", a afirmat șeful Inspecției Ecologice Edineț, Petru Jacot.

De la începutul anului, în raionul Edineț au fost înregistrate cinci cazuri de tăieri ilegale de păduri și au fost aplicate amenzi în sumă de 4.500 de lei. În aceste cazuri, paguba adusă mediului a fost estimată la 1.750 de lei.

Lasă un comentariu