Descinderi în casa şi biroul ministrului Transporturilor. Iurie Chirinciuc, reținut pentru 72 de ore

Embed:

Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost reținut, astăzi, pentru 72 de ore, într-un dosar de corupție. În acesta au mai fost reținuți șeful interimar al "Administrației de Stat a Drumurilor", Veaceslav Teleman, și administratorii a două companii de construcţii. Potrivit CNA, cei patru sunt bănuiţi de organizarea unei scheme ilegale, prin care ar fi încercat să-şi însuşească bani în proporţii deosebit de mari. 

Potrivit CNA, mărul discordiei ar fi o porţiune de drum din centura Capitalei. Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, ar fi exercitat presiuni asupra companiei bulgare care a câştigat licitaţia privind reparaţia şoselei, ca să cedeze 50 la sută din volumul lucrărilor mai multor agenţi economici apropiaţi funcţionarului.

Proiectul, în valoare de aproximativ nouă milioane de euro, a fost finanţat de Banca Europeană de Investiţii. Iurie Chirinciuc neagă acuzaţiile aduse.

"Sunt acuzat pentru faptul că am semnat un ordin cu grupele de împrumut şi se bănuieşte că s-a furat lut pentru construcţia drumurilor. Nu mă consider vinovat în niciun caz", a spus ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc.

Ministrul a fost reţinut de ofiţerii anticorupţie, după ce aceştia i-au percheziţionat biroul.

Perchezițiile la biroul ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc, au durat mai bine de o oră. Deocamdată nu se știe dacă ofiţerii anticorupţie au gasit ceva. De dimineață, aceştia au descins la domiciliu, dar și în automobilul acestuia.

Administratorul unei firme de construcţii, reţinut în acest dosar, ar mai fi extorcat de la compania bulgară cinci la sută din suma contractului, adică aproape 400 de mii de euro.

Potrivit anchetatorilor, din aceştia 80 de mii de euro urmau să revină factorilor de decizie din cadrul "Administraţiei de Stat a Drumurilor". Șeful interimar al instituţiei, Veaceslav Teleman, care, la fel, a fost reţinut în acest caz, a refuzat să facă declaraţii.

Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, şi directorul interimar al "Administraţiei de Stat a Drumurilor" ar fi coautorii infracţiunii, iar agenţii economici - complici. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de luare de mită, ei riscă până la 15 ani de închisoare şi amendă de până la jumătate de milion de lei.  

Contractul de reparaţie a drumului de ocolire al Capitalei, care are 6,5 kilometri, a fost semnat de către Ministerul Transporturilor în septembrie 2015, iar lucrările urmau să fie încheiate în ianuarie 2018.

Lasă un comentariu