Percheziţii la Primăria Capitalei şi la Oficiul Cadastral Chişinău. Cinci persoane au fost reţinute de ofiţerii şi procurorii anticorupţie

Embed:

Percheziţii matinale la Primăria Capitalei şi la Oficiul Cadastral Chişinău. Şapte persoane, printre care funcționari din cadrul Direcției Arhitectură şi Urbanism, au fost reţinute, în această dimineaţă, de ofiţerii şi procurorii anticorupţie. Potrivit anchetatorilor, aceştia sunt bănuiţi că ar fi luat mii de euro mită, pentru a perfecta actele necesare pentru recepția finală a unor lucrări de construcție.

Ofiţerii şi procurorii anticorupţie au descins într-un birou al Direcţiei Arhitectură şi Urbanism a Primăriei Chişinău, în jurul orei opt. Percheziţiile au durat două ore şi jumătate, timp în care oficiul a fost încuiat, iar activitatea funcţionarilor oprită. Acest lucru i-a indignat pe mai mulţi oameni care au venit dis-de-dimineaţă ca să-şi soluţioneze diverse probleme. 

În acelaşi timp se efectuau percheziţii şi la Oficiul Cadastral Teritorial Chişinău, a cărui activitate nu a fost, însă, perturbată.

"Au lucrat în cadrul serviciului cu persoane care i-au interesat, cu documentele pe care i-au interesat. Au avut acces fără nicio interdicţie, fără nimic şi rămâne să vedem pentru că noi nu cunoaştem până la urmă şi nu putem comenta", a spus şeful OCT Chişinău, Vladimir Gurițenco.

Potrivit reprezentanţilor CNA, grupul era format din mai mulţi specialişti în construcţii, printre care experţi tehnici, proiectanţi şi ingineri, şi avea doi coordonatori. Suspecţii au închiriat un birou în clădirea Primăriei Capitalei, unde ar fi legalizat cel puţin 40 de construcţii autorizate şi neautorizate.

Aceştia ar fi perfectat actele de recepţie finală a imobilelor, fără ca măcar să meargă să le vadă şi să le evalueze, după care le-au înregistrat la Cadastru. În schimbul acestor servicii, membrii schemei ar fi primit sume care variau între 250 şi 3.500 de euro.

Ofiţerii CNA au făcut publică o înregistrare video făcută cu o cameră ascunsă, în care câţiva dintre suspecţi vorbesc despre faptul că aşteaptă să li se ofere bani pentru actele pe care le perfectează.

Cei şapte reţinuţi riscă până la şapte ani de închisoare pentru corupere, fals în acte şi trafic de influenţă.

După operaţiunea ofiţerilor şi procurorilor anticorupţie, primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu, a scris pe o reţea de socializare că îşi doreşte ca organelor abilitate să scoată la iveală toată mizeria care s-a adunat în Primărie decenii la rând. Edilul a mai adăugat că vinovaţii trebuie să fie pedepsiţi.

Lasă un comentariu