Descoperire inedită la Teleneşti. Un fragment al craniului unui mastodont, rudă îndepărtată a elefanţilor, găsit de muncitori

Embed:

Descoperire inedită la Teleneşti. Într-o carieră de nisip din satul Verejeni a fost găsit un fragment de craniu cu un molar al unui mastodont, o rudă îndepărtată a elefanţilor. Acesta are o vechime de peste 11 milioane de ani. Fosila  este păstrată acum într-un birou al primăriei Teleneşti şi urmează să fie expusă la Muzeul de etnografie şi istorie din oraş. 

Fragmentul de craniu a fost găsit în timpul lucrărilor de extragere a nisipului.

"A fost găsit un dinte superior, molar de mastodont suprafaţa oculuzală molarul stâng şi aici este suprafaţa laterală cu un fragment de craniu. Este important prin faptul că este o piesă foarte rară. O piesă similară a mai fost găsită în secolul trecut în anii 30 în satul Fârlădeni, raionul Căușeni", a zis cercetătorul ştiinţific Institutul de Zoologie AŞM, Teodor Obadă.

Oamenii de ştiinţă au decis că vor continua săpăturile când se va încălzi.

Fosila va fi examinată la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, apoi va fi transmisă în colecţia Muzeului Raional de Istorie şi Etnografie din Telenești.

"Din spusele unui savant care a fost şi a examinat a spus că este posibil să aibă doză de radiaţie. Pompierii ne-au răspuns că nu dispune de doză de radiaţie. Cred că e tare importantă. Vom afla de timpurile noastre unde au trăit strămoşii noştri", a spus viceprimarul oraşului Teleneşti, Victor Bogdan.

"Este foarte îmbucurător faptul că anume aici la Teleneşti a fost identificat acest şedevru de istorie. Care am înţeles că pe teritoriul republicii sunt unicale. El trebuie prelucrat adus la acele condiţii care sunt necesare pentru a fi păstrat în continuare", a zis şeful Secţiei Cultură, primăria Teleneşti, Pavel Casian.

În Moldova, speciii de fosile asemănătoare au fost găsite în 11 localități. Acestea aveau între douăsprezece și cinci milioane de ani.

Lasă un comentariu