Dezbaterile continuă. Proiectul privind votul mixt, discutat în Parlament

Embed:

Dezbaterile privind modificarea sistemului electoral au continuat astăzi în Parlament. Participanţii au discutat despre recomandările Comisiei de la Veneţia. Ei şi-au expus părerile referitor la votul cetăţenilor de peste hotare, dar şi al celor din regiunea transnistreană.

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a declarat că în procesul de creare a circumscripţiilor va fi utilizat registrul de stat al alegătorilor din stânga Nistrului care au buletin de identitate al Republicii Moldova. De asemenea, vor fi delimitate hotarele circumscripţiilor din regiunea transnistreană.

"Astfel, la identificarea şi stabilirea listelor de alegători la identificarea circumscripţiilor vom propune să avem fie o înregistrare prealabilă a alegătorilor cu domiciliul în stânga Nistrului", a declarat deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

"La aceste dezbateri trebuie să fie prezenţi şi cercul de experţi şi reprezentanţii societăţii civile din partea transnistreană. Iar noi, la rândul nostru, dacă ne autointitulăm experţi, ar trebui să ne dăm şi noi efortul puţin ca să avem puţin de lucru cu cetăţenii noştri din partea stângă a Nistrului. Şi să-I chemăm şi pe ei să dea dovadă de responsabilitate civică, dacă vor să fie reprezentaţi", a spus analistul politic, Victor Gurău.

"Soluţia este practice realizabilă. Şi anume, în platoul Coşniţa avem cinci sate aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova. Acolo putem să constituim una sau două circumscripţii. Avem şi municipiul Bender, Tighina, în care Republica Moldova controlează cel puţin o treime din acest teritoriu", a explicat analistul politic, Roman Mihăieş.

"Trebuie să fie foarte clar ce presupune regiunea transnistreană, să fie foarte clar sunt teritorile care nu sunt controlate de autorităţile Republicii Moldova sau inclusiv şi satele din stânga Nistrului aflate sub controlul autorităţilor Şi cel mai important cine poate candida pe aceste circumscripţii", a precizat secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu.

"Dacă să ne referim nemijlocit la întrebarea cu regiunea transnistriană pentru prima dată în acest proiect de lege este descris foarte clar Şi în mod special, deschiderea consiliului electoral anume pentru regiunea transnistriană este descrisă procedura de deschidere a secţilor de votare pentru cetăţenii care sunt din aceste localităţi", a comentat consilierul prezidenţial, Maxim Lebedinschi.

Proiectul de lege privind sistemul mixt a fost votat în prima lectură. Documentul prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni.

 

Lasă un comentariu