Dezminte speculaţiile: MAE susţine că UE nu va anula regimul liberalizat de vize

Embed:

Ministerul de Externe de la Chişinău a făcut unele precizări, după ce opoziţia ar fi sugerat că Moldova ar putea pierde regimul liberalizat de vize cu UE. Potrivit unui comunicat de presă al MAE, acestea sunt doar speculaţii. În comunicat se menţionează şi declaraţia comisarului european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulous făcută  pentru postul de Radio Europa Liberă. Potrivit oficialului, Comisia Europeană nu intenţionează să anuleze regimul fără vize pentru ţara noastră.

Comunicatul Ministerul de Externe de la Chişinău a făcut unele precizări referitoare la raportul anual privind Mecanismul de Suspendare a Regimului de Vize. Potrivit instituţiei, document prevede mai multe recomandări, iar majoritate dintre ele figurează deja pe Agenda de Asociere cu UE pentru anii 2017-2019.

Totodată, referitor la statistica privind numărul de cazuri de refuz de intrare și ședere ilegală în UE a cetățenilor moldoveni, MAEIE precizează că această creștere în 2016 este direct proporțională creșterii numărului total de călătorii ale cetățenilor moldoveni în Spațiul Schengen. Iar în 2017, potrivit raportului Comisiei Europene, atât numărul cazurilor de ședere ilegală, cât și numărul solicitărilor de azil au fost în scădere. La rândul său, parlamentarul european, Andi Cristea, a scris pe pagina sa de Facebook că: ideea, conform careia regimul liberalizat de vize pentru moldoveni ar putea fi suspendat, este una nastruşnică şi neconformă cu realitatea.

Anterior, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a scris pe pagina sa de Facebook că raportul Comisiei Europene ar fi arătat lipsa progresului în realizarea reformelor, fapt ce ar putea duce la suspendarea regimului liberalizat de vize pentru ţara noastră.

Lasă un comentariu