Dezvoltarea regională este o prioritate pentru guvernare. Şapte proiecte finanţate de FNDR au fost realizate cu succes

Dezvoltarea regională este o prioritate pentru guvernare. O demonstrează mai multe proiecte realizate de autorităţi la nivel local. Printre acestea se numără reconstrucția conacului Manuc-Bey, crearea unei stații de epurare în orașul Telenești și înființarea unui centru sportiv în orașul Otaci.

În total, şapte dintre cele 39 de proiecte incluse în Documentul Unic de Program pentru 2017 - 2020 au fost implementate. Autoritățile dau asigurări că toate proiectele vor fi realizate la timp. 

Cele mai multe proiecte, unsprezece la număr, vizează construirea sistemelor de canalizare și apeduct. Pe locul doi se poziţionează proiectele în domeniul afacerilor, iar pe locul trei - cele care se referă la infrastructura drumurilor.

Autorităţile susţin că, în următorii trei ani, în şapte clădiri publice vor fi efectuate lucrări de eficientizare energetică.

Totodată, vor fi reabilitate şapte drumuri locale şi regionale, cu o lungime totală de 74 de kilometri. Până în prezent, au fost reabilitaţi doar șapte kilometri, iar autoritățile spun că de vină este birocrația.

"Am avut nevoie de actualizarea documentației, pentru că un element important în dezvoltarea regională și la solicitarea proiectelor a fost că documentația tehnică trebuie să fie actualizată în nu mai puțin de 24 de luni, să nu fie mai veche de 24 de luni, iar devizul de cheltuieli să fie actualizat în ultimele 12 luni de la inițierea implementării", a spus

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca, susţine că autorităţile locale ar trebui să fie mai insistente.

"Nu ne ajunge insistență din partea administrațiilor publice locale, unu la mână, doi la mână, nu ne ajung surse financiare care sunt în Fondul Național de Dezvoltare Regională, de asta suntem în conlucrare cu partenerii de dezvoltare, pentru a obține mai multe resurse", a afirmat

Valoarea color 39 de proiecte finanţate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională depășește 186 de milioane de lei.

Lasă un comentariu