Diabetul zaharat, în creștere progresivă

Astăzi marcăm Ziua Mondială a luptei împotriva diabetului zaharat. În acest an evenimentul este dedicat americancei  Elizabeth Hughes.

Ea a fost  prima femeie care a primit tratament cu insulină și a câștigat lupta cu boala acum 70 de ani în urmă. Situația este îngrijorătoare și acum, iar numărul bolnavilor crește îngrijorător de la o zi la alta. 

Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală endocrină și se caracterizează prin creșterea glucozei în sânge. 

Acum 100 de ani toţi pacienţii diagnosticaţi cu diabet mureau la o vârstă  fragedă. O dată cu descoperirea insulinei, lucrurile s-au schimbat, nu însă și numărul celor diagnosticați cu diabet care crește amenințător de la o zi la alta.

Medicii spun că numărul este și mai mare, asta pentru că unii nici nu știu că sunt bolnavi.

De asemenea, cei care au în familie o persoană afectată de diabet trebuie să fie informaţi corect și să știe cum să reacționeze în caz de urgență.

În țara noastră tratamentul bolnavilor de diabet costă peste 340 de dolari pe an, cheltuielile fiind suportate de autorități.

De regulă, cel mai des sunt afectate persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 ani. Mecanismul exact de declanșare a diabetului zaharat nu este cunoscut, de regulă apare la persoanele obeze, în urma stresurilor puternice sau se transmite genetic.

Diabetul zaharat poate fi prevenit prin alimentație sănătoasă, sport și evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool.

 

Lasă un comentariu